Datum zveřejnění: 
7. 1. 2018

Výrabět vodu ze vzduchu zní jako sci-fi. Ale právě tak se chtějí prezentovat čeští vědci na světové výstavě EXPO 2020. Na projektu se podílejí pražské ČVUT a jeho Univerzitní centrum eneregeticky efektivních budov a Botanický ústav Akademie věd.

S.A.W.E.R znamená Solar Air Water Energy Resource. Cílem je zařízení, která dělá ze slunce a vzduchu vodu. Otcem myšlenky je generální komisař české účasti na EXPO 2020 Jiří František Potužník. „Přišel za námi s bláznivým nápadem, my jsme se s kolegy nad tím zamysleli, že by to asi šlo,“ popisuje začátek projektu Matuška z UCEEB. 

Vědci z UCEEBu mají zatím hotové výpočty pro fungování S.A.W.E.R.u a teď začínají pracovat na prototypu. Zařízení bude podle Matuškových odhadů schopné vyrobit zhruba 100 litrů vody denně. Speciální kontejnerová jednotka bude vyrobenou vodu používat mimo jiné na rekultivaci pouště. 

Úskalím může být i počasí. I když se poušť zdá pro laika jednotvárná, mezi zimními a letními měsíci jsou výrazné rozdíly. „Liší se ve vlhkostech, v letním období nám to může fungovat fajn, v zimnm je tam vlhkosti méně,“ popisuje docent Tomáš Matuška. 

Zařízení dokáže i z relativně suchého vzduchu získat vlhkost. Na rozdíl od klasického kondenzačního chlazení, které v poušti nefunguje, dokáže být S.A.W.E.R. výrazně efektivnější a energeticky úspornější, zvládá fungovat nezávisle na síti jen na solární energii. 

Vyrobená voda pak projde přes speciální bioreaktor, který vyvíjí Botanický ústav, a naváže na sebe živiny. Díky S.A.W.E.R.u se tak v poušti budou moct pěstovat rostliny, které by jinak v těchto extrémních podmínkách

Autor: 
Vojtěch Koval
Zdroj: 
rozhlas.cz