Datum zveřejnění: 
6. 1. 2018

Podle mnohých zbytečné a ošklivé zábrany už v pondělí zmizí z některých pražských náměstí. Magistrát první odstraní už 8. ledna z Václavského náměstí a z náměstí Republiky. Ty sem Praha umístila na začátku adventu z bezpečnostních důvodů. Doplnily ty, které se už dříve objevily na Staroměstském náměstí. Zde ale zůstanou i nadále, mělo by však dojít k jejich obměně za méně výrazné.

Advent má metropole již za sebou, betonové bloky tak mohou podle magistrátu zmizet z několika míst. „Jednalo se o preventivní bezpečnostní opatření po dobu adventu a vánočních trhů, kdy se v těchto lokalitách zdržuje více lidí,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Prahy Vít Hofman. Dále také doplnil, že v případě Staroměstského náměstí zátarasy jako prevence zůstanou až do odvolání, mohly by se však dočkat nové podoby, aby tolik nevyčnívaly v historickém centru.

Zábrany u napojení Pařížské ulice totiž loni sklidily kritiku, podle některých opozičních politiků či památkářů se do centra města nehodí. Konečné rozhodnutí o podobě ale zatím nepadlo. Mohlo by jít o vysunovací sloupky nebo jiné betonové zátarasy. „S ČVUT spolupracujeme na vývoji modernějších betonových sloupků, u kterých klademe důraz nejen na bezpečnost, ale také na jejich vzhled,“ dodal mluvčí.

Bezpečné, nebo zbytečné?

Už dlouhou dobu se také diskutuje o jejich přínosu. Na náměstí Republiky by případným útokům zřejmě nezabránily, jelikož se sloupky daly objet jednoduše po tramvajovém pásu, jejich umístění bylo lidmi kritizováno i na Staroměstském náměstí. Obchodní centrum na Smíchově vyřešilo situaci po svém a před centrem „vyrostly“ šedé betonové sloupky, které osadilo malými květníky. Odborníci i bezpečnostní složky se však shodují, že důvodem umístění sloupů je hlavně prevence. Z řad lidí zní naopak názory o strašení veřejnosti.

Zábrany nicméně souvisí s bezpečnostní situací ve světě a útoky, při kterých teroristé vjeli do davu vozem. Ty se loni staly například v Barceloně, v Londýně nebo ve Stockholmu. Mimořádně tragický útok podobného druhu se udál v červenci 2016 v Nice, kdy zahynulo 86 lidí.

 

Zdroj: 
Blesk.cz