Datum zveřejnění: 
6. 1. 2018

Praha bude mít vlastní obraz ve virtuální realitě, který jí má pomoci při plánování. Opozice pochybuje o přínosu drahého projektu pro občany.       

Auta v kolonách, naštvaní řidiči a vedení města překvapené kolapsem v dopravě. Častá ukázka toho, co většinou způsobí několik dopravních uzavírek v hlavním městě.
Jejich efekt by však v budoucnu mohl magistrát znát předem a podle toho dopravu plánovat. Pomocí simulací totiž bude možné jakoukoliv situaci zobrazit na virtuálním modelu Prahy.
Takovým způsobem by měl městu pomáhat s plánováním nebo řešením krizových situací projekt Virtualizace Prahy, a to nejen v dopravě, ale i v dalších oblastech. Cílem projektu je vytvořit model hlavního města ve virtuální realitě a na základě nejrůznějších dat na něm simulovat události nebo plány.
Na virtuálním modelu Prahy nyní začala pracovat městská společnost Operátor ICT v rámci oblasti smart city. Na projektu se podílí také vědci z Českého vysokého učení technického (ČVUT), Ústavu informatiky Akademie věd ČR a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který je specializovaným ústavem ČVUT.
"V tomto projektu je pro nás klíčová spolupráce s akademickými partnery Akademií věd a ČVUT, kdy Praha skutečně umožní aktivní propojení špičkových pracovníků výzkumu s reálným prostředím a daty města," uvádí primátorka Adriana Krnáčová (ANO).
Operátor ICT v současné době připravuje výběrové řízení na firmu, která virtuální prostředí vytvoří. "V polovině letošního roku bychom měli mít dodavatele, který bude systém vyvíjet. Další zhruba rok se bude na systému pracovat," říká vedoucí projektového týmu Michal Kraus z Operátora ICT. Vlastní virtuální model by tak mohla Praha mít v polovině příštího roku. Jeho vývoj bude ale pokračovat dál. "Je to zatím hodně neprobádaná oblast, takže samotná dodávka celého systému je vlastně zároveň vývojem," upozorňuje Kraus s tím, že tak komplexní model města, který Praha chystá, je unikátní.

Jeviště pro akademiky

Až bude systém hotový, měla by mít Praha prezentační nástroj, který bude umět zobrazovat modely různých procesů ve městě. "S využitím tohoto systému budeme moci například efektivněji plánovat urbanistický rozvoj, simulovat dopravní situaci při uzavírkách nebo chování hladiny řek při povodních. Zobrazovat se budou i emisní toky nebo teplotní mapy," popisuje primátorka Krnáčová.
Systém by měly využívat také složky integrovaného záchranného systému, tedy hasiči, policie nebo záchranná služba. "Budou moci například simulovat, jak nejlépe z určité části města evakuovat obyvatelstvo při velkém požáru nebo teroristickém útoku," doplňuje Kraus.
Součástí projektu je také vybudování specializované laboratoře pro virtuální realitu na půdě CIIRC na Vítězném náměstí. Tam bude umístěn jeden ze dvou výstupů virtuálního modelování Prahy.
"Půjde o vytištěný 3D fyzický model části Prahy. Kolem něj bude možné se pohybovat s brýlemi pro takzvanou rozšířenou realitu, pomocí nichž se jednotlivé jevy a situace zobrazí přímo na modelu," vysvětluje vedoucí projektového týmu Kraus.
Druhým výstupem je pak virtuální model města, který mohou na dálku používat jednotlivé instituce, případně i podnikatelská sféra. Jako podklad slouží trojrozměrný model Prahy od Institutu plánování a rozvoje (IPR).
Data pro jednotlivé simulace budou pro virtuální Prahu sbírat především vědci, kteří model využijí pro vlastní projekty. "Zabýváme se modelováním proudění vzduchu ve městě, tepelného ostrova nebo znečištění ovzduší. Často máme ale problém naše výstupy atraktivně prezentovat. Proto tento projekt vítáme," říká Jaroslav Resler z Ústavu informatiky Akademie věd.

Účet: třiadvacet milionů

Hlavní město za projekt zaplatí podle smlouvy s Operátorem ICT 23,3 milionu korun s DPH. "Je to celková cena zakázky vůči Praze. Většina zdrojů bude určena na provoz laboratoře v CIIRC a na lidské zdroje, část je vyčleněna přímo na vlastní pořízení systému a vývoj," upřesňuje Kraus.
Podle něj může projekt přispět také k tomu, že budou s Prahou díky virtuálnímu modelu spolupracovat světoví vědci.
Skeptičtí jsou k vizi Prahy naopak Piráti. Ti už v minulosti několikrát kritizovali drahé zakázky z oblasti smart city, kterými se vedení města často chlubí. "Smart projekty jsou málokdy dotažené do reálného cíle a nejsou tím pádem prospěšné pro občany hlavního města," myslí si zastupitel Ondřej Kallasch.
Podle jeho stranického kolegy a předsedy pražských Pirátů Ondřeje Profanta je spolupráce s akademickým sektorem dobrá myšlenka, která však nemusí skončit tak, jak město prezentuje. "Obávám se, že spíše než Praha to budou využívat soukromé subjekty, které na tom budou dělat byznys," dodává.

Kolem fyzického 3D modelu Prahy bude možné se pohybovat s brýlemi pro rozšířenou realitu, pomocí kterých se jednotlivé jevy a situace zobrazí přímo na modelu.

Fakta

Virtuální model Prahy

- Virtuální model umožní simulovat například dopravní proudy v hlavním městě. Bude možné otestovat třeba to, co s dopravou udělá kruhový objezd namísto klasické křižovatky. Pomocí nasbíraných dat a matematických výpočtů se na 3D modelu Prahy dá ukázat dopad takového opatření. * Stejně tak bude možné zobrazit třeba proudění větru a pohyb smogového mraku, což může město využívat při smogových situacích. * Hasiči mohou virtuální model využívat například k testování odvětrávání v tunelech nebo k simulaci evakuace obyvatelstva při požárech nebo v případě teroristického útoku. * Na projektu pracuje Operátor ICT, magistrát, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, Ústav informatiky Akademie věd ČR, Dopravní fakulta ČVUT a Katedra počítačové grafiky a interakce Elektrotechnické fakulty ČVUT.       

Autor: 
Martin Bajtler
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes