Datum zveřejnění: 
3. 1. 2018

Pražský magistrát v pondělí 8. ledna odstraní betonové zátarasy z Václavského náměstí a z náměstí Republiky, informoval ve středu mluvčí hlavního města Vít Hofman. Zábrany Praha na náměstích umístila na začátku adventu z bezpečnostních důvodů. Doplnily ty, které se už dříve objevily na Staroměstském náměstí. Ty na místě zůstanou zatím i nadále.

„Jednalo se o preventivní bezpečnostní opatření po dobu adventu a vánočních trhů, kdy se v těchto lokalitách zdržuje více lidí," uvedl mluvčí k zábranám na Václavském náměstí a náměstí Republiky.

Vývoj modernějších sloupků

Město ve spolupráci s policií podle Hofmana zároveň připravuje plán rozmístění většího množství zábran v případě krizových situací. Konečné rozhodnutí zatím nepadlo a jasná není ani podoba zábran.

Mohlo by jít o klasické žlutočerné city bloky, které jsou nyní na náměstích, o vysunovací sloupky nebo jiné betonové zátarasy. „S ČVUT spolupracujeme na vývoji modernějších betonových sloupků, u kterých klademe důraz nejen na bezpečnost, ale také na jejich vzhled," dodal mluvčí.

Umístění zábran souvisí s bezpečnostní situací ve světě a útoky, při kterých teroristé vjeli do davu vozem. Ty se loni staly například v Barceloně, v Londýně nebo ve Stockholmu. Mimořádně tragický útok podobného druhu se udál v červenci 2016 v Nice, kdy zahynulo 86 lidí.

Autor: 
Filip Jandourek
Zdroj: 
irozhlas.cz