Datum zveřejnění: 
2. 1. 2018

Začínající firmy uspěly letos v cizině s chatbotem, který dokáže konverzovat jako člověk, nebo s miniaturním glukometrem pro lidi trpící cukrovkou.

Uchytit se na mezinárodní scéně a překlopit svůj chytrý nápad v obchodovatelný produkt. Tento recept letos úspěšně uplatnilo hned několik českých start-upů. Největší úspěch zaznamenal Alquist složený ze studentů a vědeckých pracovníků pražského ČVUT.
Start-up vyvinul umělou inteligenci, jež dokáže s uživatelem konverzovat stejně věrohodně jako živý člověk. S chatbotem dlouho vedli v soutěži Alexa Prize, ve které společnost Amazon slíbila milion dolarů tomu, jehož program dokáže udržet smysluplnou rozmluvu o sportu či kultuře alespoň dvacet minut. Této mety nakonec nikdo nedosáhl a Alquist skončil ve finále druhý za americkým projektem Team Sounding Board. Získal ale prémii sto tisíc dolarů.
"Nechali jsme za sebou stovku týmů ze špičkových světových univerzit," podotýká vedoucí projektu Jan Šedivý.
Dalším úspěchem bylo vítězství pražského start-upu XGLU v mezinárodní soutěži Imagine Cup.
Firma vyvinula miniaturní glukometr pro diabetiky, který díky propojení s mobilní aplikací lidem trpícím cukrovkou průběžně poskytuje mnoho informací o jejich aktuálním stavu.
Firma svým vítězstvím v prestižní soutěži získala podporu od pořádajícího Microsoftu v hodnotě čtvrt milionu dolarů. Příští rok chce uvést výrobek do komerčního prodeje. "Jednáme s renomovaným producentem na Tchajwanu, který je připraven začít náš glukometr sériově vyrábět," informoval ředitel společnosti Jiří Štráberger.
Češi zanechali stopu také v dalším inovačním projektu DeepStack, na němž se podíleli vědci z Univerzity Karlovy a ČVUT. Ve spolupráci s Albertskou univerzitou v Kanadě stvořili umělou inteligenci, která poprvé v historii dokázala porazit živé profesionální hráče pokeru. DeepStack své výsledky publikoval v časopise Science. Zaujaly technologický gigant Google, který projekt začlenil do své laboratoře na vývoj umělé inteligence.
Za hranicemi rozjel svůj byznys brněnský start-up Flatio, který je variací platforem typu Airbnb, ovšem pro delší pronájmy nemovitostí až na jedenáct měsíců. Působnost rozšířil už na osm metropolí, když nově oslovil Varšavu a Budapešť.       

Autor: 
Tomáš Stingl
Zdroj: 
E15