Datum zveřejnění: 
2. 1. 2018

Dne 6. října 2017 symbolicky předal Ing. Thomas Morel, PhD., Dr. h.c., jeden milion USD děkanovi Fakulty strojní ČVUT prof. Michaelu Valáškovi.

Dar je určený zejména na pokračování a rozšíření aplikovaného výzkumu v oblasti automobilů a spalovacích motorů, včetně hybridních pohonů a elektropohonů. Svým zaměřením, využitím a mezinárodním přesahem patří tento dar mezi naprosto ojedinělé v domácím i mezinárodním srovnání. Svojí štědrostí jde o historicky největší dar soukromého donátora pro ČVUT.
Thomas Morel absolvoval v roce 1965 úspěšně na Fakultě strojní ČVUT v Praze obor stavební a transportní stroje. Tři roky pracoval ve Výzkumném ústavu transportních zařízení a v roce 1968 odjel do USA, kde pokračoval ve studiích na univerzitě v Chicagu. Od roku 1972 zastával významné pozice ve společnostech General Motors, Inter national Harvester, Integral Technologies a Ricardo North America. Odborně se věnoval převážně aerodynamice, výpočtům, modelování a simulacím. V roce 1994 založil společnost Gama Technologies jako servisní organizaci pro automobilový a motorářský průmysl. Postupně vyvinul výpočetní program pro motory GT-Power a dále jej rozšiřoval tak, aby zahrnul výpočet celého ústrojí pohonu automobilu. Dnešní výpočtový a simulační program GT-Suite používá asi 80 % všech významných vývojových středisek světových automobilek, výzkumných ústavů a vysokých škol.

Zdroj: 
Automobil revue