Datum zveřejnění: 
28. 12. 2017

Vydařený rok má za sebou Marek Novák. Student Fakulty elektrotechnické ČVUT se svými spolužáky vytvořil „chytrý“ glukometr, který vypadá jako kreditní karta. Sloužit má hlavně dětem. Mladý vynálezce se podílí i na dalších projektech a o pomoc ho žádají doktoři nebo výzkumníci.

Těsně po maturitě na gymnáziu Marek Novák pravil: „Za pár let bych se rád viděl na nějaké prestižní vysoké škole a přitom se věnoval výzkumu v oblasti elektroniky aplikované například do medicíny.“

Vysoký tmavovlasý mladík z Českých Velenic měl už tehdy na svém kontě stříbrnou medaili ze světové soutěže mladých vědců Intel ISEF z Phoenixu v USA za malého elektronického domácího lékaře.

Od té doby uplynulo čtyři a půl roku a nadaný mladík, který s nadhledem tvrdí, že u elektroniky je třeba prokousat se zdlouhavou teorií a pak to jde samo, pokořil obě stanovené mety.

Glukometr se nabíjí pomocí chytrého telefonu

Je studentem Fakulty elektrotechnické ČVUT a také úspěšným vědcem, který má na svém kontě další přístroje pro nemocné a vybírá si z pozvánek na konference a kongresy po celém světě. Spolupracuje i s lékařem Janem Hajerem z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který se věnuje výzkumu nových metod léčby chorob trávicího traktu pomocí cílené neurostimulace.

Letos o prázdninách Novák vyhrál se spolužáky z fakulty Barborou Suchanovou a Tomášem Pikousem s projektem „chytrého“ glukometru X. GLU prestižní celosvětovou studentskou soutěž zaměřenou na moderní technologie Imagine Cup.

Glukometr vypadá jako kreditní karta a nabíjí se pomocí kontaktu s chytrým mobilem. Zařízení je určené především pro malé děti, aplikace je bude kromě hlídání hladiny cukru také motivovat hrou k pravidelnému měření a rodiče získají přístup k výsledkům.

„Glukometr máme patentovaný a nyní jednáme s investory a potenciálními výrobci. Je to na dobré cestě a zřejmě už v příštím roce se přístroj začne vyrábět,“ říká 23letý vynálezce, který si na konci roku užívá pár týdnů volna se svými rodiči na jihu Čech. A už se těší na pokračování svých výzkumných projektů v příštím roce.

Do Česka za ním přiletí tým z amerického časopisu

„S vedoucím gastroenterologie na Královských Vinohradech pracujeme na výzkumu, který se týká nových endoskopických metod léčby chorob zažívacího traktu. Přijali nám článek do jednoho amerického časopisu, kde bude shrnutý náš endoskopický experiment na živém praseti,“ popisuje.

A protože půjde o videočlánek, přiletí americký tým do Česka. Bude natáčet experiment i vývoj přístroje vznikajícího v tvůrčí dílně mladého vědce. „Naše endoskopická metoda se týká neurostimulace zažívacího traktu. Je neinvazivní a vypadá to, že komplikace při jejím použití budou prakticky nulové,“ vysvětluje.

Je zvyklý, že za ním chodí doktoři i výzkumníci, zda jim nemůže pomoci. „Spolupracuji s 3. lékařskou fakultou na Ústavu pro studium obezity a diabetu a dělám tam technologickou podporu výzkumníkům. Často se stává, že nějaké vybavení nebo přístroje nejsou k dispozici, nebo potřebují upravit. Moje role je, že pro ně dělám ty zakázky,“ dodává Novák, jeden z nejúspěšnějších nastupujících českých vědců.

 

Autor: 
Ludmila Mlsová
Zdroj: 
regiony.impuls.cz