Datum zveřejnění: 
23. 12. 2017

Těsně po maturitě na gymnáziu Marek Novák pravil: "Za pár let bych se rád viděl na nějaké prestižní vysoké škole a přitom se věnoval výzkumu v oblasti elektroniky aplikované například do medicíny."
Vysoký tmavovlasý mladík z Českých Velenic měl už tehdy na svém kontě stříbrnou medaili ze světové soutěže mladých vědců Intel ISEF z Phoenixu v USA za malého elektronického domácího lékaře.
Od té doby uplynulo čtyři a půl roku a nadaný mladík, který s nadhledem tvrdí, že u elektroniky je třeba prokousat se zdlouhavou teorií a pak to jde samo, pokořil obě stanovené mety.
Je studentem Fakulty elektrotechnické ČVUT a také úspěšným vědcem, který má na svém kontě další přístroje pro nemocné a vybírá si z pozvánek na konference a kongresy po celém světě. Spolupracuje i s lékařem Janem Hajerem z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který se věnuje výzkumu nových metod léčby chorob trávicího traktu pomocí cílené neurostimulace.
Letos o prázdninách Novák vyhrál se spolužáky z fakulty Barborou Suchanovou a Tomášem Pikousem s projektem "chytrého" glukometru X. GLU prestižní celosvětovou studentskou soutěž zaměřenou na moderní technologie Imagine Cup.
Glukometr vypadá jako kreditní karta a nabíjí se pomocí kontaktu s chytrým mobilem. Zařízení je určené především pro malé děti, aplikace je bude kromě hlídání hladiny cukru také motivovat hrou k pravidelnému měření a rodiče získají přístup k výsledkům. "Glukometr máme patentovaný a nyní jednáme s investory a potenciálními výrobci. Je to na dobré cestě a zřejmě už v příštím roce se přístroj začne vyrábět," říká 23letý vynálezce, který si na konci roku užívá pár týdnů volna se svými rodiči na jihu Čech. A už se těší na pokračování svých výzkumných projektů v příštím roce.
"S vedoucím gastroenterologie na Královských Vinohradech pracujeme na výzkumu, který se týká nových endoskopických metod léčby chorob zažívacího traktu. A před týdnem nám přijali článek do jednoho amerického časopisu, kde bude shrnutý náš endoskopický experiment na živém praseti," popisuje.
A protože půjde o videočlánek, přiletí americký tým do Česka. Bude natáčet experiment i vývoj přístroje vznikajícího v tvůrčí dílně mladého vědce. "Naše endoskopická metoda se týká neurostimulace zažívacího traktu. Je neinvazivní a vypadá to, že komplikace při jejím použití budou prakticky nulové," vysvětluje.
Je zvyklý, že za ním chodí doktoři i výzkumníci, zda jim nemůže pomoci. "Spolupracuji s 3. lékařskou fakultou na Ústavu pro studium obezity a diabetu a dělám tam technologickou podporu výzkumníkům. Často se stává, že nějaké vybavení nebo přístroje nejsou k dispozici, nebo potřebují upravit. Moje role je, že pro ně dělám ty zakázky," dodává Novák, jeden z nejúspěšnějších nastupujících českých vědců.       
 

Autor: 
Ludmila Mlsová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes