Datum zveřejnění: 
19. 12. 2017

S tím ´padáním´ máme na mysli spíše záchvat smíchu, i když tragédie z minulé soboty má na svědomí čtyři oběti, z čehož dvě byly zraněné vážně, jedna se navíc dosud neprobrala. Jak zjistil Blesk, šlo o letité přátele, muže a ženu, kteří se znali z práce na radnici Prahy 6, a vyrazili v pěkném sobotním popůldni na procházku. Muž, údajně vysoce postavený úředník z ´šestky´, je už mimo kritický stav, jeho kamarádka, která již pro radnici nepracuje, živí se prý jako konzultantka, je ale stále ve vážném stavu. A to je velmi smutné... Jízliví Češi již ale vymýšlejí fóry.

A tento je obzvláště povedený. Koluje po netu, autor bohužel ale znám není. Škoda, skvěle vystihl dikci i tematický okruh zmíněných politiků…

i tematický okruh zmíněných politiků…

Z lávky je již bič na konkurenci – právem?

Web FORUM24, takřka výhradně protibabišovsky zaměřený, v v rámci hesla ´nepřítel mého nepřítele je můj kámoš´ dlouhodobě podporuje TOP 09. Takže nepřekvapí, že právě zde vyšel rozhovor s místostarostou Prahy 9 za topku a pražským zastupitelem Markem Doležalem. Ten, zcela právem, klade otázku: „Proč se vždy musí něco stát, aby něco začalo fungovat, jak má?” Ta je zcela legitimní. Zato tvrzení, že „koalice Dolínek a Krnáčová věděla moc dobře už přes rok, že ta lávka je ve špatném technickém stavu a nic s tím nedělala“, nijak nedokazuje, bohužel.

Lávku rozřezali…

Dělníci začali ve čtvrtek na Císařském ostrově rozřezávat první díl zřícené lávky. Na demontáž dohlíželi policie a znalci. Proč se ale zřítila, zatím není jasné. Příčinou sobotního zhroucení lávky v Troji bylo pravděpodobně přetržení hlavních nosných ocelových lan v důsledku koroze. Uvedli to dva odborníci ze stavební fakulty Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze pro ČRo.

Odborníci si myslí, že návrh projektu i kontroly, které dělala specializovaná firma PONTEX, byly v pořádku. Jak je možné, že kontrolní systém lávky ještě pár minut před jejím zřícením nesignalizoval žádný problém, neví. Důvod bude jasný, až po detailním prozkoumání všech částí lávky, shodli se. „Podle mého názoru se porušily hlavní nosné kabely, které nesly tu mostovku a tím, když došlo k prasknutí možná několika lan, tak se to celé zřítilo, protože došlo k přemáhání těch zbylých kabelů,“ uvedl Vladislav Hrdoušek z ČVUT. Podle něj je zvláštní, že kontrolní systém na lávce nesignalizoval nějaké problémy a že ke kolapsu lávky došlo náhle. O důvodu ale nechtěl spekulovat, jak napsal Český rozhlas. Otázkou ale je, zda se konečný verdikt někdy dozvíme, vždyť železniční neštěstí ve Studénce, které naše justice soudila devět (!) let, nedávno skončilo s tím, že vlastně nelze nikomu nic dokázat.

A primátorka Krnáčová zatím…

Tu kritizuje Blesk, že v sobotu večer, po zřícení lávky v Troji, vesele trsala na plese hl.m.Prahy v Obecním domě a nechávala si prý nosit ke svému stolu baterie šampaňského. Navíc, údajně jí dělal garde šéf Penty Marek Dospiva - pokud by toto byla pravda (jde o neověřené tvrzení, byť od důvěryhodného zdroje), bylo by to zcela nevhodné pro primátorku, Penta se totiž velmi angažuje v realitním byznysu v Praze...

„Na sobotní 19:00 svolala krátké jednání. A bylo skutečně velice krátké, neboť od 20:00 až do rána bezstarostně plesala na plesu Prahy. Za městské peníze si na stůl nechala nosit baterie šampaňského a lávka, zranění, hmotné škody a obecné ohrožení jí byla úplně lhostejná. Věnovala se tedy řešení situace poté, co se zotavila z bujné oslavy? Nikoliv. Odjela na týdenní dovolenou," uvedl předseda opozičních zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. Mimochodem, podařilo se nám zjistit, že Krnáčová údajně odletěla na tu dovču do Dubaje...

Moc se nepředali

Metropole zatím rozhodla o daru 50 tisíc korun pro každého ze zraněných, což se tedy moc nepředala, v Praze takové peníze vystačí tak na dva měsíce běžného života – to léčení bude patrně trvat déle, politický šéf celé věci, oranžový Dolínek, který má toto v gesci, zůstává, zato vyhodil šéfa mostařů v Technické správě komunikací (TSK) Jana Zemánka. Mimo funkci by měl být do konce vyšetřování příčin pádu, sdělil v pondělí náměstek primátorky Petr Dolínek, který si zjevně žádnou odpovědnost nepřipouští. „TSK je akciová společnost a nese plnou zodpovědnost za správu majetku, kterou si u ní město objednává. Do konce vyšetřování by měl být pověřen vedením týmu mostařů někdo jiný,“ sdělil.

Primátorka napřed, jak je jejím zvykem, velmi ostře začala hledat viníky, pak zmírnila rétoriku, rozhodla o daru 50 tisíc a chtěla ihned stavět pontonový most, což se ukázalo jako hloupost, přesněji - jeho instalaci neumožňuje zákon, a navíc je nevhodný pro pěší. Institut plánování a rozvoje zároveň podal magistrátu návrh změny územního plánu, který by umožnil obnovu lávky a zároveň výstavbu druhé, umístěné níže po proudu řeky, což ale bude jen bůhví kdy. Takže nyní Praha chystá zavedení přívozu, který by měl začít plout po odvozu všech trosek lávky. Jak za krále Klacka.

Autor: 
Anička Vančová
Zdroj: 
krajskelisty.cz