Datum zveřejnění: 
18. 12. 2017

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
Lidé si dnes připomínají prvního porevolučního prezidenta Václava Havla, který zemřel před 6 lety. V Praze probíhá hned několik akcí, třeba odhalení lavičky Ferdinanda Vaňka před budovou Národního technického muzea nebo čtení z Havlových knih v divadle Alfred ve dvoře. V Knihovně Václava Havla začal před chvílí křest souboru Havlových her. Na místě je Lucie Korcová. Lucie, o které z těch Havlových děl konkrétně jde?

Lucie KORCOVÁ, redaktorka ČT
Soubor nabídne 8 divadelních her Václava Havla a samozřejmě mezi nimi nechybí ani ty nejznámější, jako je třeba Zahradní slavnost nebo Audience. Knihovna tak chce připomenout Václava Havla především jako významnou osobnost českého moderního divadla. Hostem večera pak bude režisér David Radok, který režíroval poslední Havlovu hru Odcházení a také samozřejmě zavzpomíná na spolupráci právě s prezidentem. A není jediný, kdo dnes na prezidenta vzpomínal. Manželka prezidenta sice příliš často rozhovory nedává, ale dnes udělala výjimku.

Dagmar HAVLOVÁ, manželka Václava Havla
Já stále vzpomínám a myslím si, že ten odkaz je důležitý nejenom pro mě, ale pro, pro všechny lidi. Já to, já to z těch ohlasů na Facebooku a z esemesek, tak, a to, co lidi říkaj, tak to stále vnímám, že je to důležitý pro všechny.

Lucie KORCOVÁ, redaktorka ČT
Vzpomínkové akce neproběhly jenom v Praze, ale také třeba v Brně nebo na Hrádečku. Tam se lidé každoročně sjíždějí, aby uctili památku právě Václava Havla.

Lea SUROVCOVÁ, redaktorka
Lidé zapalovali svíčky u proutěného srdce pověšeného na plotě u chalupy. Právě tady na Hrádečku na Trutnovsku Václav Havel v roce 2011 zemřel.

Milan ŠIMON
Skromnej, poctivej člověk, jo, a to tady u nás teďka chybí.

Lea SUROVCOVÁ, redaktorka
Od rána lidé zapalovali svíčky před Národním divadlem. V 10 hodin sem přinesla květiny i Dagmar Havlová. Přišla sama s asistentkou. Krátce se zastavila u plastiky srdce, které vzniklo na její přání. Lidé do něj stále vyrývají nové vzkazy. Přemýšlela i nad tím, jak by Václav Havel vnímal vývoj v současné společnosti.

Dagmar HAVLOVÁ, manželka Václava Havla
Já si myslím, že by k tomu určitě měl co říct.

Lea SUROVCOVÁ, redaktorka
Ke komorní pietě se přidal i ředitel pražského Národního divadla. Na Václava Havla vzpomínal jako na vtipného dramatika i symbol nadějného porevolučního období.

Jan BURIAN, ředitel Národního divadla
Vždycky zdůrazňoval morální rozměr života člověka, a to i života politického. To v téhle době je odkaz možná čím dál tím významnější.

Lea SUROVCOVÁ, redaktorka
Výročí si připomínali i politici. Někteří přišli přímo k hrobu Václava Havla na pražských Vinohradech.      

Martin RACHMANN, redaktor
Bývalý ministr kultury Daniel Herman pro změnu v centru metropole zahájil celodenní happening. Lidé na Jugmannovo náměstí zapalovali svíčky, zněly i úryvky a citáty z Havlových knih.

Daniel HERMAN, bývalý ministr kultury /KDU-ČSL/
Když se bojíte dělat to, čemu věříte, tak alespoň nedělejte to, čemu nevěříte.

Ladislav ŠPAČEK, spolupracovník Václava Havla
Ač plachý, bojácný, tak dokázal naprosto totálně změnit poměry v této zemi.

Martin RACHMANN, redaktor
Před Národní technickou knihovnou v pražských Dejvicích se pak nejen studenti ČVUT mohou nově posadit na lavičku Ferdinanda Vaňka, Havlovy divadelní postavy, která se poprvé objevila v jeho Audienci, a pak v dalších 10 hrách.      

Zdroj: 
ČT 1