Datum zveřejnění: 
17. 12. 2017

Do letošního ročníku Robosoutěže pro střední školy se přihlásil rekordní počet 155 studentských týmů, z toho 29 týmů se minulý týden utkalo ve finále. Soutěžní úloha s názvem „Střelnice" umožnila všem týmům zvolit rozmanité konstrukční přístupy. Roboti z lega měli za úkol během 90 sekund posbírat míčky rozestavené na hrací ploše podle barev a umístit je do příslušných barevných terčů. První tři místa nakonec obsadily tyto tříčlenné týmy:

Unstable Voltage - studijní program Kybernetika a robotika na FEL ČVUT
Mindbreak2 - Gymnázium Příbram
Kotrš - Gymnázium Jakuba Škody Přerov

Vítězný robot týmu Unstable Voltage používal metodu rozlišování míčů barevným čidlem v kombinaci s obřím zásobníkem a přesnou střelbou do terče. Jeho konstruktéři rozhodně nejsou v soutěži nováčky. „Vsadili jsme na zkušenosti z pěti předchozích ročníků, které jsme společně absolvovali ještě za pražské Gymnázium Nad Alejí," říká Jan Lazarek z týmu Unstable Voltage. Robota zkonstruoval spolu s kolegou Jakubem Lukešem a Vojtěchem Tollarem v rámci cvičení v programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT.

Finálové klání 29 robotů ukázalo, že středoškoláci se rozhodně nemusí univerzitního studia bát. Michael Šebek, vedoucí katedry řídicí techniky FEL ČVUT, to komentuje: „Všichni finalisté soutěže ze středních škol mohou být přijati do našeho bakalářského studijního programu Kybernetika a robotika bez přijímaček. V tomto programu klademe důraz na schopnost řešit komplexní problémy kreativně a jako tým - a právě to je podstata Robosoutěže. Chceme totiž, aby absolventi nebyli úspěšní jen pár let, ale aby i dále v budoucnosti dokázali přijít s úplně novými technologiemi."

Robosoutěž se plánuje i na příští rok. „Popularita soutěže rok od roku roste. Hlásí se čím dál více škol, letos jsme již třetím rokem na jaře pořádali také soutěž pro základní školy. Dalším přirozeným krokem pro příští rok je zapojení zahraničních týmů, a tak by se Robosoutěž mohla stát mezinárodní," uzavírá Martin Hlinovský, hlavní pořadatel soutěže z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Zdroj: 
technickytydenik.cz