Datum zveřejnění: 
15. 12. 2017

Čím dál populárnější je soutěž robotických vozítek na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT). Z původních tří týmů v roce 2009 se počet přihlášených rozrostl na letošních 155. Tým z Fakulty elektrotechnické ČVUT v dnešním finále porazil své soupeře ze středních škol a z řad vysokoškolských kolegů. ČTK o tom informoval mediální zástupce katedry řídící techniky elektrotechnické fakulty Ivan Sobička.

"Hlásí se čím dál více škol, letos jsme již třetím rokem na jaře pořádali také soutěž pro základní školy. Dalším přirozeným krokem pro příští rok je zapojení zahraničních týmů, a tak by se Robosoutěž mohla stát mezinárodní," řekl Martin Hlinovský z katedry řídící techniky na Fakultě elektrotechnické ČVUT, která soutěž pořádá.

Letos se mohly přihlásit tříčlenné středoškolské týmy z celé ČR. Jejich úkolem bylo sestavit a naprogramovat robotické vozítko ze stavebnice Lego Mindstorms. To mělo za 90 vteřin posbírat na herní ploše míčky podle barev a umístit je do příslušných barevných terčů. Soutěžili vždy dva roboti na dvou stejných hřištích, o vítězství rozhodl vyšší počet získaných bodů.

Dnešní finále mělo v listopadu čtyři předkola. Z celkového počtu 155 přihlášených týmů se v nich nakonec představilo 121, kterým se podařilo roboty zkonstruovat. Z předkol postoupilo 24 nejlepších středoškolských týmů, které se ve finále utkali s pěti roboty, které vytvořili studenti ČVUT.

Vítězný robot používal metodu rozlišování míčů barevným čidlem v kombinaci s obřím zásobníkem a přesnou střelbou do terče. "Vsadili jsme na předchozí zkušenosti z pěti předchozích ročníků, které jsme společně absolvovali ještě za pražské Gymnázium pod Alejí," řekl Jan Lazarek z týmu Unstable Voltage. Robota zkonstruoval spolu s kolegou Jakubem Lukešem a Vojtěchem Tollarem v rámci cvičení v programu kybernetika a robotika na elektrotechnické fakultě.

Na druhém místě skončil tým gymnazistů Mindbreak2 z Příbrami a třetí byl tým Kotrš z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově. "Všichni finalisté soutěže ze středních škol budou přijati do našeho bakalářského studijního programu Kybernetika a robotika bez přijímaček," dodal Šebek.

Robosoutěži středoškoláků s vysokoškoláky předcházel letos na jaře třetí ročník kola pro žáky základních škol a víceletých gymnázií, který vyhrál podruhé v řadě tým gymnazistů ze Zlína.

Zdroj: 
ČTK