Datum zveřejnění: 
14. 12. 2017

Obyvatelům a řidičům v Děčíně se částečně uleví. Od poloviny prosince bude zprůjezdněna křižovatka Pětimostí směrem od čtvrti Podmokly k obchodu Tesco. Křižovatka je zavřená od letošního ledna kvůli stavbě Vilsnické spojky. Stavba si vyžádala i další dopravní omezení ve městě, řidiči se často v centru města museli potýkat s kolonami. V centru Děčína se kvůli stavbě letos na začátku roku změnil způsob dopravy. Odborníci z Fakulty dopravní ČVUT navrhli objízdné trasy a z Děčína byla odkloněna nákladní doprava nad 12 tun. Kromě nynějšího částečného obnovení dopravy zůstávají zatím ostatní dopravní opatření beze změn.
Možnost průjezdu přes křižovatku Pětimostí, která se od Podmokel otevře 15. prosince, využijí také autobusy MHD. Vozy linky č. 237 začnou po této trase jezdit až od 1. ledna. "Jsme rádi, že se podařilo aspoň částečně obnovit dopravu, i když Lidl ještě na napojení na kruhovou křižovatku čeká," řekla primátorka města Marie Blažková (ANO).
Lidé, kteří potřebují dojet k obchodu Lidl, tak budou muset stále volit cestu od kruhového objezdu u Mototechny. "Podle
informací ze stavby by k napojení supermarketu mělo dojít po Novém roce," doplnila Marie Blažková.
Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby, spustí zatím dočasný provoz, finální pokládky povrchů přijdou na celé trase Vilsnické spojky na řadu až v samém závěru stavby.
Stavba takzvané Vilsnické spojky začala loni v září, kompletně má být hotova příští rok na jaře. Téměř 1900 metrů dlouhá stavba vyjde na téměř půl miliardy korun. Zahrnuje vybudování komunikace v úseku od nadjezdu vlečky kovošrotu po napojení na stávající most přes Labe. Postaven byl i most a lávka pro pěší.
Až bude nová silnice hotová, auta z Nového mostu sjedou na spojku, ta je dovede až téměř za město směrem na Ústí nad Labem. Uleví se tak Ústecké ulici.      

Autor: 
Aleš Pelikán
Zdroj: 
Právo