Datum zveřejnění: 
12. 12. 2017

O lidském osudu rozhodují maličkosti i třeba obyčejná náhoda. Jedna taková událost změnila život studentce Pavle Henzlové. Po dopravní nehodě u Chotěboře v únoru zachránila život svému spolužákovi. Díky tomu studentka oboru zdravotnický záchranář získala ocenění Gentleman silnic.
Pro tehdy osmnáctiletou Pavlu Henzlovou to byla cesta do školy jako každá jiná. V ono první únorové pondělí sedla do auta ke svému spolužákovi, naložili ještě pár dalších lidí a vyrazili do Chotěboře.
Jenže řidič kousek před městem náhle zkolaboval. Vůz narazil do stromu, převrátil se na bok a zůstal uprostřed silnice. "V autě nás jelo pět. Nemohli jsme se dostat ven dveřmi, museli jsme předním oknem," popisuje Pavla hrůzné okamžiky. Sama vážněji zraněná nebyla, a tak pomáhala ostatním. "Blesklo mi hlavou, že se musíme všichni co nejrychleji dostat ven z auta," vybavuje si dívka.
Nejhůř na tom byl řidič. Byl v bezvědomí a nedýchal. Zastavilo se mu srdce. Pavla na nic nečekala, okamžitě zahájila resuscitaci a srdeční masáž. Vytrvala při této činnosti plných sedm minut, než dorazila sanitka. Těsně před příjezdem zdravotníků spolužák procitl.
První pomoc musela zvládnout bez jakéhokoliv vybavení nebo pomůcek. "Jak vůz ležel na boku, nemohli jsme se do něj dostat. A lékárnička byla v kufru. Přinesla ji až žena z dalšího auta, které u nehody asi po pěti minutách zastavilo," vypráví Pavla Henzlová.

"Zaslouží si obdiv"

Svou rychlou a odbornou pomocí studentka mladému muži zachránila život. Už v květnu ji za to ocenil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, včera se přidala i policie. Pavle Henzlové její zástupci na okresním ředitelství v Havlíčkově Brodě předali titul Gentleman silnic.
"Pavla byla sama účastníkem nehody. Nestává se často, že je přímý účastník schopen tak rychle a tak kvalitně pomoci. Zaslouží si obdiv, jak rychle jí ‚zaplo‘ a jak dokázala reagovat," ocenil vedoucí dopravního inspektorátu v Havlíčkově Brodě David Hospodka.
"Takto oceněných žen je obecně méně. A tak mladých slečen je naprosté minimum. Snad bude inspirací pro ostatní mladé účastníky silničního provozu, kteří třeba ještě ani nemají řidičský průkaz," vzkázala Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny, která je partnerem ocenění.
Ředitel havlíčkobrodského policejního územního odboru Pavel Nováček podotkl, že se po nehodě přišlo na to, že mladík má vrozenou vadu, s níž se může léčit.
"S bývalým spolužákem jsem stále v kontaktu. Díky té nehodě mu zjistili vrozenou srdeční vadu a vše se tímto dodatečně vysvětlilo. Byl na operaci, dnes má ‚budík‘ a může v podstatě normálně fungovat," doplnila Pavla Henzlová.
Věděla, co má dělat. První pomoc znala a mohla si ji i vyzkoušet.
V době nehody byla Pavla studentkou posledního ročníku chotěbořského gymnázia. Ještě přesně nevěděla, co bude studovat dál. Po nehodě měla jasno.
"Už dřív jsem přemýšlela o tom, stát se záchranářkou. Definitivně jsem se ale rozhodla právě po té nehodě. Chtěla bych jezdit se sanitou, případně být zdravotníkem u letecké záchranné služby," říká. Studovat tedy začala Fakultu biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně, obor zdravotnický záchranář.
Při nehodě prý věděla, co má dělat. "Pomohly mi kurzy v autoškole a hlavně ve škole, kde se tomuto tématu hodně věnují. První pomoc jsem si už mohla předtím vyzkoušet nanečisto," dodala dnes již devatenáctiletá studentka.       

Autor: 
Martin Vokáč
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes