Datum zveřejnění: 
12. 12. 2017

Možnost až zdvojnásobení výdrže baterií v mobilech a dalších zařízeních ukázal projekt studenta Vysokého učení technického v Brně Jiřího Matyáše. S prací zvítězil v soutěži IT SPY o nejlepší diplomovou práci v oblasti informatiky a IT, oznámili organizátoři soutěže. Zapojilo se do ní 16 českých a slovenských univerzit se 1700 diplomovými pracemi. Druhé místo získal projekt zvýšení úspěšnosti studentů a třetí algoritmus pro internetové sázky.
Vítěz soutěže si ve svém projektu všímá možnosti snížení spotřeby energie u výpočetních zařízení snížením přesnosti výpočtů.
Podle Jiřího Matyáše totiž nyní počítače fungují natolik přesně, že je to v některých případech až zbytečné.
Pokud by se povolila určitá chybovost výpočtů, zjednodušily by se obvody a snížila spotřeba energie až o 80 procent. Chod zařízení by to přitom podle projektu neovlivnilo.
»Naše závěry jsme prezentovali například v Kalifornii, a na práci budu pokračovat v doktorském studiu.
Smysl by dávalo, si výzkum patentovat.
Výrobu mnou navržených obvodů by pak mohly zajišťovat technologické společnosti,« slibuje si od novinky autor Jiří Druhé místo obsadil Jakub Mačina z FIT Slovenské technické univerzity v Bratislavě s projektem zvýšení úspěšnosti studentů online kurzů. Tyto kurzy se totiž potýkají s velkým množstvím lidí, kteří studium nedokončí. Podle Mačiny by úspěšnost zvedlo propojování studentů hledajících odpovědi na své otázky a těch, kteří odpovědět dovedou. »Náš program dokázal zapojit více studentů, doručit jim přesnější otázky i následné odpovědi,« sdělil. Systém je podle něj využitelný třeba i v komunikaci firem se zákazníky.
Na třetí příčku se dostal Ondřej Hubáček z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze. Vytvořil algoritmus, který dokázal při online sázkách překonat v rozhodování i bookmakera. »Cílem by měl být program, který dokáže nejen predikovat výsledky sportovních utkání, ale třeba i hodnotu hráčů,« řekl Hubáček.
Organizátoři ocenili úroveň prací i jejich využitelnost v praxi. »Není bez zajímavosti, že diplomové práce odrážely nejnovější světové trendy computer science,« sdělil Jaroslav Zendulka z VUT v Brně, který byl garantem pro letošní sedmý ročník soutěže IT SPY.       

Zdroj: 
Haló noviny