Datum zveřejnění: 
11. 12. 2017

Dne 7. listopadu se na Českém vysokém učení technickém v Praze konala soutěž EBEC Challenge 2018 pod taktovkou studentské organizace BEST (Board of European Students of Technology). Letošní ročník měl rekordní účast a jeho výherci budou reprezentovat ČVUT na mezinárodním kole v Bratislavě.

EBEC Challenge je mezinárodní technická soutěž pro studenty vysokých škol, vycházející z úspěšného konceptu soutěží EBEC (European BEST Engineering Competition), jež jsou po celé Evropě pořádány již od roku 2009. Cílem soutěží je zprostředkovat studentům kontakt s firemní praxí, rozvíjet jejich dovednosti a schopnosti a připravit je na práci v mezinárodním prostředí. Soutěž organizují studenti pro studenty, čímž se zásadně liší od podobných soutěží. BEST Prague na zadáních spolupracuje dlouhodobě s firmami Kamax a P&G, a jinak tomu nebylo ani letos. Mimo společností Kamax a P&G se na soutěži v rámci celodenního programu podíleli i další firemní partneři, společnosti Mondi, Škoda, Linet, ComAp, Ricardo a eMan.
EBEC Challenge 2018 se těšil velkému zájmu ze strany studentů, organizátoři se tak rozhodli navýšit počty soutěžních týmů, a v obou soutěžních kategoriích soutěžilo nakonec 9 týmů. Celkem se jednalo o 66 soutěžících z Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické a Univerzity Karlovy. Letošní ročník přilákal i mezinárodní studenty, část soutěžících svou účast v soutěži s oblibou opakuje.
Týmy, které se soutěže účastní po několikáté, mohly mít, zvláště v kategorii Team Design určitou výhodu. Soutěžní zadání pro tuto kategorii, stejně jako v loňském roce, sestavovala společnost Kamax a zadání se lišilo výrazně pouze obtížností. Stejně jako v loňském ročníku měli soutěžící za úkol sestavit ze stavebnice Merkur třídičku na šroubky. Součástí hodnocení odborné poroty, sestavené ze zástupců firmy Kamax a akademických pracovníků, byla efektivita třídění, rychlost třídění, množství použitého materiálu a v neposlední řadě prezentační schopnosti. Vítězem kategorie se po 7hodinové práci stal tým ORLab Enterprise složený ze studentů Fakulty architektury, Fakulty strojní a Fakulty informačních technologií ČVUT Simony Chládkové, Matyáše Skalického, Bartoloměje Holubáře a Lukáše Procházky.
V druhé soutěžní kategorii, Case Study, měli soutěžící za úkol vymyslet automatizovanou linku na plnění lahví. Soutěžní úkol byl zadáván společností P&G a součástí hodnocení bylo jak technologické zpracování, tak ekonomické zhodnocení. V této kategorii obhájil své loňské vítězství v pozměněné sestavě tým Harambe did nothing wrong studentů Fakulty strojní ČVUT Matěje Koubka, Štěpána Kyjovského, Ondřeje Stránského a Tomáše Skalického. Oba výherní týmy postupují do mezinárodního kola, které se bude konat v Bratislavě. V něm už na ně bude čekat výrazně více soutěžních úkolů, na kterých stráví zhruba tři dny práce. Zvýší se i konkurence - mezinárodního kola se každoročně účastní více jak 100 soutěžících. V loňském ročníku se povedlo v jedné z dílčích částí soutěže zvítězit v kategorii Team Design týmu z ČVUT (M)učedníci. Budeme držet palce, aby letošní ročník byl pro ČVUT podobně úspěšný! *      

Autor: 
Kateřina Holetová
Zdroj: 
TECH MAGAZÍN