Datum zveřejnění: 
11. 12. 2017

Letošní ročník soutěže diplomových prací IT SPY vyhrál Jiří Matyáš z VUT v Brně. Se svým výzkumným týmem přišel na to, jak pouhou matematickou úpravou obvodu uspořit energii v mobilním zařízení až o 90 procent.
Na druhém místě skončila práce Jakuba Mačiny ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě, který řešil, jak zvýšit úspěšnost studentů on-line kurzů.
Třetí místo patří Ondřeji Hubáčkovi z FEL ČVUT, který vytvořil algoritmus, jenž dokáže překonat v internetovém sázení i bookmakera.

Už za deset let by mohly mít mobily dvojnásobně delší výdrž baterie než v současnosti - pokud by se podařilo dostat do praxe vynález čtyřiadvacetiletého studenta Vysokého učení technického v Brně Jiřího Matyáše. Se svým výzkumným týmem přišel na to, jak pouhou matematickou úpravou obvodu uspořit energii v mobilním zařízení až o 90 procent.

S objevem, který byl i tématem jeho diplomové práce, zvítězil v letošním ročníku soutěže IT SPY v konkurenci dalších 1700 přihlášených diplomek z 16 českých a slovenských univerzit. Podle hodnotitelů by vynález mohl mít celosvětový dopad.

Počítače a jejich obrazovky v současnosti fungují natolik přesně, že je to podle Matyáše v některých případech až zbytečné. Významně to totiž zatěžuje životnost akumulátoru.

Student tvrdí, že pokud se v programu záměrně vytvoří malá chyba, obvod by ušetřil elektrickou energii. "Snažíme se vytvořit obvody, které sem tam udělají nějakou chybu, půlprocentní chyba může přispět až k devadesátiprocentní úspoře elektrické energie," popsal v rozhovoru pro HN.

Energie by se díky Matyášově vynálezu mohla uspořit nejen v mobilních zařízeních, ale i neuronových sítích nebo zpracování signálu, multimédiích a takzvaném data mining, tedy získávání znalostí z dat, do něhož spadá shlukování či regresní analýza. Výsledek si ověřil na superpočítači, který mu pro práci poskytla jeho domovská Fakulta informačních technologií.

Například displej na mobilu umí zobrazovat x milionů různých barev, které si jednotlivé pixely vypočítávají do nejpřesnějších detailů. Nastavení barevnosti ale zatěžuje životnost akumulátoru.

Ve chvíli, kdy mobilu dochází baterie, podle Matyáše uživatele nezajímá, jak přesně vypadají barvy na displeji, ale jak dlouho vydrží mobil nabitý.

"Protože lidské vnímání je omezené, člověk nerozpozná, jestli je pigmentace na miliontém prvním nebo druhém místě. Drobná chyba ve výpočtech barev tedy není lidským okem rozpoznatelná a uživatele zařízení nijak neomezuje," vysvětluje rodák ze Slavkova u Brna.

Současným trendem výrobců je podle něj především snížení spotřeby. "Pokud by se do toho zapojily i naše součástky, mohlo by to výrazně snížit náklady," věří Matyáš, který právě dokončil magisterské studium.

Na světě se tímto problémem zabývá několik desítek výzkumných skupin. Matyáš ale jako jediný dokázal propojit dva přístupy - evoluční algoritmy a formálně verifikační metody - a zatím dosáhnout toho nejlepšího výsledku. Závěry už prezentoval i v Kalifornii a chtěl by v práci pokračovat i v doktorském studiu.

Matyáš patří do vědecké skupiny, která se věnuje takzvané formální verifikaci, která ověřuje vlastnosti programů a elektrických obvodů pomocí pokročilé matematiky.

Patentovat si svůj výzkum zatím prý nebude, protože ho vnímá jako akademickou činnost.

"Naším cílem je vyvinout program, který pak vystavíme na internetu, aby si ho každý mohl stáhnout a otestovat, případně vylepšit a zahrnout do něj vlastní nápady," dodal.

Na druhém místě se umístila práce Jakuba Mačiny z Fakulty informačních technologií (FIT) Slovenské technické univerzity v Bratislavě, který řešil, jak zvýšit úspěšnost studentů on-line kurzů.

Třetí místo patří Ondřeji Hubáčkovi z FEL ČVUT, který vytvořil algoritmus, jenž dokáže překonat v internetovém sázení i bookmakera.

Práce studentů měly podle pořadatelů soutěže letos velký potenciál pro využití v praxi a ukázaly, že česká computer science je na vysoké úrovni.

Autor: 
Šárka Mrázová
Zdroj: 
iHNed.cz