Datum zveřejnění: 
11. 12. 2017

Společnost pro radiobiologii a krizové plánování České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Českého vysokého učení technického v Praze, Fakulta biomedicínského inženýrství (FBMI) uspořádaly 6. října 2017 v Praze v Lékařském domě již VII. ročník mezinárodní konference AWHP – Aspekty práce pomáhajících profesí. Součástí programu byla také Studentská vědecká konference.

Program určený pro odborníky v oboru ochrana obyvatelstva, medicíny katastrof, urgentní medicíny a jednotlivých složek integrovaného záchranného systému se tentokrát zaměřil na vybraná řešení důsledků pro obyvatelstvo při teroristickém ohrožení, problematiku humanitární pomoci, využití záchranářských psů při zvládání mimořádných událostí a další témata.
O strategii vedení zásahu a vnímání rizik hovořil v úvodním příspěvku plk. Ing. Oldřich Wolf, Ph. D., z HZS Karlovarského kraje. Přiblížil náročnost rozhodování velitele zásahu, který by měl být dostatečně připraven po právní i technické stránce, ale také by měl být schopen posoudit rizika, a to většinou pod tlakem velkého množství informací, někdy i protichůdných. Na příkladech ukázal, že chráněné hodnoty a rizika se mohou měnit v průběhu zásahu, ale nad hodnotou objektu vždy převáží hodnota životů a zdraví záchranářů. Situaci lze správně odhadnout pouhým pozorováním, ale také je často nutné povolat odborníky s měřicími přístroji a včas nařídit evakuaci, zajistit uzávěru nebezpečného prostoru apod. Velitel zásahu musí ovládat strategické řízení, myslet dopředu, vidět varianty postupu a rozpoznat tu vhodnější, například i kdy hrozí riziko z únavy záchranářů. Důležité je soustavné vzdělávání a praktický výcvik, jehož součástí by mělo být takticko-strategické vedení zásahu.       

Autor: 
Mgr. Zuzana CIKHARTOVÁ
Zdroj: 
112