Datum zveřejnění: 
9. 12. 2017

Vládní sekce pro vědu a výzkum spouští nový projekt s názvem Vědci pod mikroskopem. V prosinci postupně představí deset předních vědců a také mladých úspěšných badatelů, jejichž příběhy mohou motivovat mladé lidi.

Projekt obsahuje deset zhruba dvacetiminutových rozhovorů, které mohou zájemci zhlédnout na facebookovém profilu Věda, výzkum, inovace.

"Záměrem projektu je přiblížit úspěchy české vědy veřejnosti. Rozhovory s jejími aktéry představují a zviditelňují nejen danou vědní oblast, ale i osobnost vědce," uvedl Radek Melichar z Kanceláře místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace. Podle Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) je cílem projektu přitáhnout k vědě mladé lidi.

V úvodním videorozhovoru se k postavení české vědy vyjadřuje Vladimír Mařík, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při Českém vysokém učení technickém. Centrum spojuje výzkum s jeho praktickým využitím, spolupracuje s velkými podniky, jako jsou Airbus, Siemens nebo Rockwell Automation. Mařík je velkým zastáncem myšlenky, že bez napojení na světovou vědu není rozvoj možný. Velký rozvoj očekává v informatice a umělé inteligenci, zásadní průlom by podle něj mohl přijít v automatizaci programovacích procesů.

Do projektu organizátoři vybrali například také polární bioložku z Jihočeské univerzity Marii Šabackou, která zkoumá ekosystémy na ledovcích za polárním kruhem, nebo zakladatele laboratoře syntetické biologie na Západočeské univerzitě v Plzni Daniela Georgieva.

 

Zdroj: 
eurozpravy.cz