Datum zveřejnění: 
7. 12. 2017

Student ČVUT vyhrál se svým vynálezem už několik mezinárodních soutěží.

Na první pohled vypadá přístroj, se kterým student Českého vysokého učení technického Marek Novotný vyhrál už několik mezinárodních soutěží, jako obyčejná bankovní karta. Ale zaplatit se s ní nedá. Zato dokáže zjistit, jak vysokou má diabetik hladinu cukru v krvi.
Výsledek pak automaticky odešle přes speciální aplikaci v telefonu rovnou do cloudového úložiště, kde může data na dálku zkontrolovat každý, kdo má do databáze přístup. Například rodiče diabetických dětí, kteří díky tomu mohou automaticky zkontrolovat, jestli má dítě správně nastavenou dávku inzulinu pro polední injekci, kterou si musí dát ve škole. "Ani nevím, jak ten nápad přišel. Viděl jsem pouzdro s telefonem, ve kterém byla založená karta. Věděl jsem, že existují glukometry, které se dají s telefonem propojit. Odtud vyšla vize, momentálně jsme ve fázi prototypu," říká Marek Novotný. Založil ještě s pár dalšími lidmi start-up a finišuje s přípravami pro uvedení na trh.
Co je na jeho přístroji nové, není technologie, funguje na stejném principu jako klasické glukometry. Ani sdílení informací uložených v cloudových úložištích není nic nového. Nikdo je ale zatím nezkombinoval tak, aby usnadnil život právě diabetikům.
"Diabetik se měří třikrát denně, ale lékař se třeba až za tři měsíce při kontrole, když sestřička stáhne data z glukometru, dozví, že se pacientovi něco přihodilo. Vymyslel jsem způsob, jak tato data maximálně jednoduše shromažďovat a zpřístupnit třeba příbuzným diabetických seniorů nebo dětí," říká Novotný. Letos se s modelem glukometru X. GLU a mobilní aplikací, která je navržená pro děti, ještě se svými dvěma spolužáky přihlásil do celosvětové inovační soutěže Microsoft Imagine Cup 2017. A vyhrál ji.
"Přístroj i základní funkce aplikace jsou stejné jako pro dospělé, změnili jsme ale design a zapracovali například herní funkce. Děti mohou například dopředu tipovat, jaké mají hodnoty. Motivuje je to, učí se rozpoznávat symptomy," vysvětluje Novotný, jak měřicí přístroj zatraktivnili pro malé pacienty. Kartový glukometr dostal Marka Novotného až do letošního New Europe 100, seznamu sto nejzajímavějších inovátorů ze střední a východní Evropy.

Škola má dát základy

Nové přístroje a postupy vymýšlí už od šestnácti. Inspiroval se u rodičů. "Táta také vymýšlel a máma učila na střední škole chemii a biologii, přes ni mám vztah k medicíně. Žádného diabetika ale v rodině nemáme," vypráví Marek Novotný.
Mezinárodní soutěže vyhrával už na střední škole, ostatně na základě konceptu chytrých hodinek, které sbíraly informace o tepu nebo krevním tlaku si ho hned po střední vyhlédla firma, která se zaměřuje na inovace právě ve zdravotnictví.
Kartový glukometr je však jeho vlastní projekt, stejně jako vývoj přístrojů na míru pro výzkumné týmy, které by rády uskutečnily zajímavý experiment, ale chybí jim k tomu nástroje.
"Chodí za mnou vědci, ukazují mi nákresy na papíře a říkají, že vědí, jak to má fungovat, ale není, kdo by jim takový přístroj na míru pomohl vytvořit," vysvětluje Novotný.
Přesto se vrátil do školy a už dva roky chodí na přednášky. Ne proto, aby ho škola připravila na praxi. "V tom není její přidaná hodnota. Podstatné je, že kantoři na vysoké škole umějí odfiltrovat balast a předávají studentům ucelený seznam základních informací. Jak těžké je se zorientovat a mít základy, vím od patnácti, kdy jsem se sám učil elektroniku. Přitom kdybych základy neměl, některé nápady by možná nepřišly," říká Marek Novotný.       

Autor: 
Radka Hrdinová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes