Datum zveřejnění: 
7. 12. 2017

Česká republika se vůbec poprvé spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). V rámci akce „Voláme do vesmíru“ se spojili žáci a učitelé z budovy Českého vysokého učení technického v Praze s astronautem Paolem Nespolim. Konference trvala 20 minut, čtvrtinu času padaly dotazy z české univerzity. Paolo Nespoli. Tento Ital je v současné době jediným evoropským astronautem na vesmírné stanici, kde je už potřetí.  „Zkoumá fyziologii, tedy i to, jak na jeho vlastní tělo působí mikrogravitace, a dále zkoumá vlastnosti materiálů,“ popisuje Nespoliho úlohu spoluorganizátor akce Lukáš Holman. 

Život na mezinárodní vesmírné stanici zajímá snad každého z nás. Například učitelka berounského gymnázia Věra Šimonová se zeptala astronauta Nespoliho, jak je psychicky náročný pobyt na ISS. „Nejtěžší je odloučení od rodiny. Silně jsem si to uvědomil při nedávném hurikánu, který zasáhl i americký Houston, a kdy jsem měl obavy o své blízké,“ odpověděl Nespoli. Videokonferenci pak Nespoli ukončil elegantním přetočením ve stavu beztíže.

Videokonference mezi ISS a evropskými zeměmi se koná dvakrát do roka. Češi se jí mohli zúčastnit poprvé a její plánování začalo už v říjnu. Splnit museli přísná kritéria. „Přesný čas se dozvěděli až týden dopředu. Museli jsme splnit náročné podmínky na videotechniku a v posledním týdnu projít sérií testů spojení,“ říká David Sedláček z Kadetry počítačové grafiky a interakce. 

Do této akce se připojilo ale i Rakousko, Itálie a Finsko, každá země měla pět minut – stejně jako Česko. Podle organizátora Holmana je na ISS maximálně šest astronautů. Výjimky jsou období, kdy se astronauti střídají. ISS je jedinou obydlenou stanicí ve vesmíru a je dílem kosmických agentur: NASA, Roskosmos a Evropské kosmické agentury (ESA). Obíhá Zemi rychlostí převyšující 27.000 kilometrů za hodinu, což znamená jeden oběh za zhruba 90 minut. Denní doba na stanici se řídí greenwichským časem, který je od našeho o hodinu posunutý.

 

Zdroj: 
up.network