Datum zveřejnění: 
6. 12. 2017

Skupina Adastra Group získala 50procentní podíl v mladé české společnosti Blindspot Solutions. Jejím spoluzakladatelem a strategickým šéfem je Michal Pěchouček, který založil firmu Cognitive Security. Tu poté koupilo Cisco a na tomto základě v Praze vybudovalo výzkumné a vývojové centrum zaměřené na umělou inteligenci spojenou s kybernetickou bezpečností.

Blindspot vedle Pěchoučka založili Štěpán Kopřiva (technologický ředitel) a Ondřej Vaněk (výkonný ředitel).

Blindspot se oficiálně označuje jako „butik pro strojové učení“. Společnost vyvíjí algoritmy a pracuje s daty pro jednotlivé zákazníky. Díky nasazení těchto nástrojů lze například lépe těžit z nasbíraných dat, nasazovat nové procesy a tak dále. Blindspot nejčastěji využívá Python, jazyk R, technologie Spark, Kafka, Jupyter, Java a Scala.

Blindspot podle oficiálních údajů letos meziročně zdvojnásobil obrat a aktuálně má 25 zaměstnanců. Po akvizici se počítá s dalším růstem.

„Spojení s Adastrou nám dává nejen možnost obohatit naše portfolio zákazníků o významné hráče, ale hlavně ještě více posiluje naše ambice vytvořit v rámci regionu unikátní pracoviště zaměřené na umělou inteligenci a strojové učení,“ uvádí Michal Pěchouček.

„Rádi bychom konkurovali světovým korporacím, které v Evropě vytvářejí stovky nových pozic zaměřených na strojové učení. Chceme, aby ti, kteří se chtějí na špičkové úrovni živit umělou inteligencí, nemuseli do Curychu nebo do Londýna, ale aby pracovali v pražském Blindspotu,“ dodává Pěchouček k ambicím.

Pěchouček mimo jiné na ČVUT, kde působí, rozjel Centrum umělé inteligence a snaží se modernizovat výuku. Letos také kandidoval na rektora školy. Pozici v Ciscu, kde nějakou dobu po prodeji Cognitive Security působil, opustil. V centrále mimo jiné radil s akvizicemi dalších společností zaměřených na data a podobně.

Adastra chce schopnosti Blindspotu v machine learningu využít ve své celé skládačce služeb. Dělá zejména pro velké korporace na věcech typu business intelligence, data warehouse, big data a podobně.

Zdroj: 
Lupa.cz