Datum zveřejnění: 
5. 12. 2017

Praha za pád lávky vyvozuje personální postihy. Firma zajistí úklid trosek

PRAHA Ačkoliv důvod sobotního pádu Trojské lávky ještě přesně známý není, začíná Praha řešit, kdo je za neštěstí zodpovědný. Vedení hlavního města včera požádalo o dočasné odvolání šéfa mostařů z Technické správy komunikací (TSK) Jana Zemánka.
"Požádal jsem vedení TSK, aby až do vyšetření případu postavilo vedení mostařů mimo službu a také aby urychleně posílilo tým mostařů, protože důvěra v něj byla velmi narušena. Rozhodnutí o vnitřní struktuře je ale na představenstvu TSK," uvedl pro MF DNES náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).
Zároveň dodal, že pokud došlo k pochybení uvnitř TSK, bude chtít Praha vyvodit personální zodpovědnost i na dalších místech, nejen v sekci mostů. Mluvčí TSK Barbora Lišková potvrdila, že generální ředitel TSK Petr Smolka Zemánka z funkce odvolal.
Místo nehody už policejní vyšetřovatelé předali správci lávky, tedy TSK. Ta má do dnešního dne připravit kompletní harmonogram odklízecích prací. Staveniště včera převzala stavební firma Strabag, která provede demolici zbytků stavby. Trosky zborceného mostu se totiž musí urychleně rozřezat na dvoumetrové díly a přesunout k místní betonárce, kde je bude zkoumat soudní znalec. Ten by měl především zjistit stav hlavních nosných ocelových lan. Právě ty totiž zřejmě způsobily pád lávky.
O tom, že některá z menších, takzvaných předpínacích lan jsou zkorodovaná či zpřetrhaná, společnost TSK věděla. Prokázaly to kontroly firmy Pontex, která zajišťovala monitoring lávky. "Měli jsme ale pocit, že hlavní lana jsou dostatečnou pojistkou," uvedl jednatel Pontexu Václav Hvízdal.
Jenže stav hlavních lan pořádně nikdo neznal. "Otevření tohoto hlavního systému by totiž znamenalo, že bychom ho už nikdy nedokázali utěsnit tak, aby tam nezatékalo, takže by se ta hlavní lana poškodila," dodal Hvízdal.
Podobně se k důvodu pádu lávky vyjádřil také Vladislav Hrdoušek z ČVUT. "Podle mého názoru se porušily hlavní nosné kabely, které nesly mostovku. Tím, že došlo k prasknutí možná několika lan, se to celé zřítilo, protože došlo k přemáhání těch zbylých kabelů," řekl pro ČTK. Jak přesně lávka spadla, však zatím stále prošetřují policejní kriminalisté.

Praha: Zraněné případně odškodníme sami

Tři ze čtyř zraněných osob, které lávku v době zřícení přecházely, byly ještě během včerejška hospitalizovány v pražských nemocnicích. "V intenzivní péči Ústřední vojenské nemocnice je pacientka zraněná při zřícení lávky v Troji," uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Další dva pacienti jsou ve vinohradské nemocnici.
Podle náměstka Dolínka byla lávka pojištěna jak ze strany Technické správy komunikací, tak i města. Případné odškodnění pro poškozené by se tak mělo čerpat z těchto pojistek. "Uvidíme, co sdělí pojišťovna. Pokud by pojistné z nějakého důvodu plněno nebylo, tak jsme připraveni se k odškodnění zraněných postavit čelem a vyčlenit na to vlastní peníze," říká Dolínek a dodává, že vedení města zraněné v nejbližší době navštíví.
Zároveň s vyšetřováním události se nyní také pracuje na hledání dočasného řešení, jak opět propojit Troju a Císařský ostrov. Lávka byla totiž hojně využívanou cestou například do pražské zoo. "Přes zimní období to sice pro zoo tak velká komplikace není, i tak je potřeba, aby se lávka co nejdříve nahradila," uvedl pro MF DNES ředitel trojské zoo Miroslav Bobek s tím, že navrhovaný přívoz by kapacitně nestačil. Podobného názoru je také starosta Troji Tomáš Bryknar (Trojský kůň 2014). "Bylo by vhodné začít se co nejdříve zabývat variantou pontonového mostu," říká a dodává, že bude potřeba most dobře zajistit pro případ povodní.       

Autor: 
Martin Bajtler
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes