Datum zveřejnění: 
5. 12. 2017

Obrovský úspěch se podařil trojici studentů Střední školy průmyslové a umělecké v Hodoníně Tomáši Bajákovi, Markovi Lačňákovi a Elišce Kurzerové. Jejich sestrojený a naprogramovaný robot zdolal všechny nástrahy tratě v předkole Robosoutěže a postupuje do celorepublikového finále.
Robosoutěž je určena pro tříčlenné středoškolské týmy z celé České republiky. Úkolem každého týmu je sestavit robota ze stavebnice LEGO® MINDSTORMS® tak, aby splnil zadanou soutěžní úlohu, a to co možná nejlépe.
Týmy své síly každoročně měří při společné soutěži sestrojených robotů ve čtyřech samostatných předkolech. Šest nejlepších týmů z každého předkola pak má možnost zúčastnit se velké finálové soutěže v Praze na Českém vysokém učení technickém.
Již třetím rokem se Robosoutěže zúčastnili i studenti hodonínské průmyslovky. A opět velice úspěšně. Na ČVUT v Praze v letošním ročníku Robosoutěže se jim znovu po roce povedlo vybojovat si účast ve finále. Nadějný tým studentů prvního ročníku Technického lycea Brain Masters ve složení Tomáš Baják, Marek Lačňák a Eliška Kurzerová ve své premiéře obsadil skvělé druhé místo.
A letos to byl obzvlášť tvrdý a nelítostný boj. Úkol "Střelnice" byl obtížný a kladl vysoké nároky na kreativitu soutěžících.
O náročnosti zadání svědčí i to, že mnoho týmů neuspělo vůbec a neprošlo ani do vyřazovacích bojů o postup. A co bylo vlastně úkolem robota?
V časovém rozmezí 90 vteřin musel sestrojený a naprogramovaný robot každého týmu nejen sesbírat barevné míčky, které byly rozprostřeny po celém obvodu hracího stolu, ale rovněž tyto míčky přesně umístit do mezikruží. Tehdy a jen tehdy získávalo jeho družstvo body. "Náš robot nás dost potrápil, míčky, na které jsme robota připravovali, měly jinou hmotnost než ty na soutěži, a tak jsme museli robota přizpůsobit novým podmínkám," řekl po úspěšném předkole Tomáš Baják, student prvního ročníku technického lycea na hodonínské střední škole. "Ale bylo to pro všechny týmy stejné," dodává vzápětí nadaný student.       

Autor: 
Jana Slováková
Zdroj: 
Slovácko