Datum zveřejnění: 
5. 12. 2017

Příčinou sobotního pádu lávky v pražské Troji bylo podle odborníků zřejmě přetržení zkorodovaných lan. Oficiálně ale zatím příčina neštěstí oznámena nebyla. Vedení Prahy už si ale obětního beránka našlo. Chce dočasně odvolat šéfa mostařů v Technické správě komunikací (TSK) Jana Zemánka.

Lávka, která spojovala Císařský ostrov a Troju, se zřítila v sobotu po poledni. Dva odborníci ze stavební fakulty Českého vysokého učení technického v Praze, Vladislav Hrdoušek a Tomáš Rotter včera řekli, že se asi přetrhla hlavní ocelová nosná lana kvůli korozi. Návrh projektu i kontroly lávky, které dělala firma PONTEX, byly podle nich v pořádku. Na problematický stav lávky ale poukazovaly posudky z minulých let, odborníci ji proto stále sledovali prostřednictvím elektronického monitoringu.
Podle Hrdouška je sice zvláštní, že kontrolní systém na lávce nesignalizoval problémy, ale o důvodu nechtěl spekulovat. Oba odborníci nevidí chybu ani v projektu stavby. »Lávku navrhovala firma SHP, jejíž vůdčí osobností je profesor (Jiří) Stráský. To je špičkový světově uznávaný mostař. Já bych tam chybu nehledal,« řekl Rotter. Přesné příčiny zřícení má pomoci určit znalecké zkoumání. Trosky lávky budou převezeny k nedaleké betonárce, kde je prověří znalec, řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Policisté ukončili zkoumání na místě neštěstí v neděli a místo předali TSK. »Z naší strany i nadále pokračuje prošetřování
celé události, které vedou kriminalisté krajského ředitelství pražské policie,« doplnil mluvčí policie Tomáš Hulan.
Vedení Prahy žádá kvůli pádu lávky dočasné odvolání šéfa mostařů v TSK Zemánka. Mimo funkci by měl být do konce vyšetřování příčin pádu, řekl Dolínek. Praha zároveň požádala předsedu představenstva TSK Petra Smolka, aby společnost prověřila interní předpisy a postupy vztahující se k mostům i zprávy z kontrol. Prošetřeno má být také, kdo za pád nese vinu.
Klub KSČM v Zastupitelstvu hl. m. Prahy ve svém stanovisku upozornil, že odborníci už drahnou dobou varují, že stav nejen této lávky je špatný, a že je třeba věnovat opravám mostů pozornost. »Je to pěkných pár měsíců, co komunističtí zastupitelé za KSČM v pražském zastupitelstvu opakovaně interpelovali vedení města ohledně alarmujícího
stavu mostů v hlavním městě a žádali, aby se pražská koalice situací neprodleně zabývala,« píší pražští zastupitelé za KSČM, podle nichž je ale hlavní starostí trojbarevného vedení radnice udržet koalici stůj co stůj. »Přehlíží akutní problémy, mezi něž patří právě stav pražských mostů a lávek,« uvedli zastupitelé s tím, že zodpovědnost nese vedení hlavního města. »Klub KSČM bude vyvození této odpovědnosti požadovat,« uzavřeli.       

Zdroj: 
Haló noviny