Datum zveřejnění: 
5. 12. 2017

Nejen Trojská lávka, při jejímž sobotním pádu se zranili čtyři lidé, byla dlouhodobě ve špatném stavu. Zle je na tom i Libeňský most, který spojuje sedmou a osmou městskou část. Velké opravy se na něm však nedají v současnosti dělat. Nejdříve musí ministerstvo kultury říci, zda jde o kulturní památku. To posuzují odborníci od loňského ledna.
"Významná architektonická hodnota soumostí je v řízení náležitě prokázána. Důvodem, proč není řízení ukončeno, je zkoumání technického stavu klenutých částí objektu," říká mluvčí resortu Simona Cigánková.
V květnu 2017 odborníci Kloknerova ústavu ČVUT odebrali vzorky z architektonicky nejhodnotnější části stavby. Na vyhodnocení nyní pracují, výsledky by měly být v lednu roku 2018. Až po jejich dokončení se může stát rozhodnout, zda je vhodné prohlásit most za památku. Ministerstvo kultury se věcí zabývá od loňska po tom, co podnět za prohlášení za památku vzešel od zastánců mostu. Během procesu nesmí totiž Praha stavbu poškodit ani zničit, o čemž před dvěma roky uvažoval náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), jelikož to mělo být levnější než oprava.
Návrh na prohlášení mostu památkou podal již v roce 2004 Národní památkový ústav. Ministerstvo tehdy most za památku neoznačilo s odkazem na to, že jej nelze opravit a zachovat přitom jeho památkové hodnoty.      

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes