Datum zveřejnění: 
5. 12. 2017

Nejen Pražané se ptají: Jsou mosty v Česku bezpečné? Sobotní zřícení lávky v Troji způsobilo i paniku. Třeba v Nymburce stojí prakticky stejná stavba, v metropoli jsou pak minimálně tři další mosty, které vyvolávají otazníky. Po republice jich mohou být desítky!

Podle odborníků se lávka v pražské Troji, která do té doby sloužila 30 let, zřítila patrně poté, co se kvůli silné korozi přetrhla hlavní nosná ocelová lana. "Pozice vyvrácených pilířů naznačuje, že k poškození došlo někde na mostovce nad vodou," konstatoval Vladislav Hrdoušek z ČVUT. Větší část 260 metrů dlouhé lávky se propadla do řeky. Zbytky poškozené konstrukce zůstaly na obou pilířích.

Poskládají ji

Pražská Technická správa komunikací (TSK) včera předala staveniště v okolí spadlé lávky v Troji stavební firmě Strabag, která provede demolici zbytků stavby. Trosky následně převeze na parkoviště u betonárky v Troji, kde je budou zkoumat odborníci. Kusy budou znovu poskládány. "Rozřeže se to po dvoumetrových dílech a znalec bude kontrolovat lana," uvedl primátorčin náměstek Petr Dolínek.

Pontonový most?

Na místě zřícené lávky by měl pravděpodobně dočasně vzniknout pontonový most. Podle Dolínka je to nejrychlejší způsob, jak zajistit spojení mezi Císařským ostrovem a Trojou.

Před rokem 2012 do lávky zatékalo...

PRAHA - K nosným lanům se nesmí dostat voda! To řekl už v sobotu projektant lávky Jiří Stráský (71). Jenže lana byla zrezlá a skutečně se tam dostávala voda. A to už při opravě v roce 2012.
Špatný stav nosných lan je vidět z fotografií, které má k dispozici firma BM Construction, jež tehdy opravu prováděla. "Hydroizolace jevila znaky poruch, takže kvůli tomu bylo přistoupeno k tomu, aby se opravila a fungovala bezchybně," řekl Blesku šéf firmy Michal Pánek, který je přesvědčený, že jeho lidé vše řádně opravili.
"Šlo o pochozí vrstvu mostovky, aby do té lávky nezatékalo. Odstranila se nesoudržná plocha, která na mostovce byla, a udělala se nová hydroizolace, aby neteklo mezi ty jednotlivé segmenty," řekl Pánek. V Nymburce stojí skoro stejná.

Téměř totožná lávka, stejný rok vzniku, tentýž architekt! Taková je lávka pro pěší přes Labe v Nymburce. Na místní radnici volají vyděšení lidé, zda je přemostění bezpečné. Po lávce, která spojuje centrum města se čtvrtí Zálabí, projdou denně stovky Nymburáků. "Lidé se od rána ptají, jestli se mají bát. Stav lávky ale není kritický," uklidňuje obyvatele města starosta Pavel Fojtík (42, STAN).
Mezi lávkou v PrazeTroji a tou nymburskou je podle něj obrovský rozdíl. "Lávka v Troji byla při záplavách v roce 2002 pod vodou a byl do ní zaseknutý kontejner s odpadem. Ta naše lávka pod vodou nikdy nebyla a v žádném případě není v tak špatném stavu," argumentuje Fojtík.
Asi před rokem a půl si Nymburk objednal průzkum stavebně-technického stavu lávky. Odborníci dokončili dokumentaci teprve nedávno. Vyšlo najevo, že pozornost by se měla věnovat dutinám, v nichž jsou tažná lana. Betonová část lávky by narušená být ale neměla.

Nastoupí experti

Přesto ale nejbližších dnech začnou lávku z roku 1984 zkoumat odborníci z firmy Pontex. "Chceme znát názor expertů, abychom mohli co nejdřív uklidnit spoluobčany," tvrdí starosta Nymburka. O uzavření lávky město zatím neuvažuje.

Odvolali šéfa mostařů

Kvůli sobotnímu pádu lávky v Troji byl včera odpoledne odvolán šéf mostařů v Technické správě komunikací (TSK) Jana Zemánka. Mimo funkci by měl být do konce vyšetřování příčin pádu, řekl náměstek primátorky Petr Dolínek. Praha zároveň požádala předsedu představenstva TSK Petra Smolka, aby společnost prověřila interní předpisy a postupy vztahující se k mostům. Má být prošetřeno, kdo za pád nese vinu, a zkoumány budou rovněž zprávy z kontrol mostu.       

Autor: 
J. Doležal, T. Koníček, I. D. Hladík
Zdroj: 
Blesk