Datum zveřejnění: 
5. 12. 2017

Tým studentů z Fakulty elektrotechniky pražského ČVUT si klade za cíl usnadnit alespoň trochu život diabetikům. Společně vymysleli téměř bezúdržbový přístroj pro měření hladiny cukru, který je tenký jako platební karta.

X.GLU

Původní verze přístroje postrádala klasické baterie a nabíjela se pomocí mobilního telefonu. Na základě podnětů od samotných pacientů je však finální verze napájena právě bateriemi. Diabetici totiž preferovali nezávislost glukoměru na svém telefonu. Co ale zůstává, je způsob ukládání dat do telefonu pomocí technologie NFC, která je už využívána třeba právě u platebních karet, které samotný glukometr svým vzhledem připomíná. Přístroj už ale také podporuje i technologii BlueTooth. Systém umí data sbírat kontinuálně a ukládat je do cloudu, díky čemuž k nim má přístup jak samotný pacient, tak i jeho lékař. Samotné měření hladiny cukru v krvi je založeno na spolehlivé technologii jednorázových měřicích proužků, jež je ověřena téměř 20 lety používání.

Největší motivací byly děti

Tým ve složení Marek Novák, Barbara Suchanová a Tomáš Pikous se zaměřoval hlavně na děti, které jsou nejvíce náchylné k porušování disciplíny, jež je při léčbě diabetu nutná. Problémem může být například i to, že děti se bojí přiznat, že cukrovkou trpí, a měřit si pravidelně hladinu cukru v krvi, aby se nestaly terčem posměchu spolužáků a kamarádů. S novým nenápadným glukoměrem by pro ně tato nepříjemná povinnost měla být jednodušší. Jistě ho ale ocení i všichni ostatní pacienti, kterým tato nemoc komplikuje život, a kteří už dávno vyrostli z dětských šatů. Děti tato aplikace odměňuje za přesné dodržování režimu, rodičům pak nabízí třeba možnost zjistit, kde se dítě při posledním měření nacházelo.

První čeští vítězové Imagine Cupu

Projekt X.GLU se stal prvním českým projektem, který zvítězil v mezinárodní soutěži Imagine Cup. Tu organizuje společnost Microsoft a snaží se tak motivovat mladé studenty, aby dali hlavy dohromady a pokusili se s pomocí moderních technologií najít řešení aktuálních problémů.

Studenti v současné době hledají investora a budou usilovat o uvedení výrobku na trh. Zájem farmaceutických firem o nejmenší glukometr na světě je značný a studenti doufají, že pokud vše půjde podle plánu, dostane se k prvním pacientům ve druhé polovině roku 2018. Studenti přiznávají, že se nechtějí zabývat výrobou samotných přístrojů. Jednak proto, že jim vzhledem k softwaru přijde mnohem složitější, jednak proto, že s tím nemají takové zkušenosti a raději ji přenechají firmě, která se přímo na výrobu těchto přístrojů specializuje.

Zdroj: 
starty.cz