Datum zveřejnění: 
5. 12. 2017

Pád Trojské lávky v Praze rozpoutal řetězové kontroly mostů nejen v metropoli, ale i celé republice. A už nyní je jasné, že některé z nich budou preventivně uzavřeny.
Trojská lávka měla méně obvyklou konstrukci, která byla zavěšena na lanech, ukrytých v betonovém tělese. V Česku je podle Tomáše Rottera ze stavební fakulty ČVUT podobných lávek něco přes deset. Jedna z nich je v Peruci. "Necháme ji okamžitě uzavřít," řekl Hospodářským novinám jednatel společnosti Pontex Václav Hvízdal. Pontex je jedna z mála firem v republice, která dělá monitoring stavu mostů. Právě ona dělala jak kontrolu Trojské lávky, tak mostu v Peruci.
Zpráva o uzavření starostu Peruce Radomíra Bláhu překvapila. "V dubnu to tady kontrolovali a uvedli, co musíme do roka opravit. Ale o uzavření nikdo nic neříkal," řekl Bláha. Pontex ale podle Hvízdala nyní prostudoval tehdejší kontrolní zprávy. "Řekli jsme si, že je tam riziko a po zkušenosti s Trojskou lávkou bude lepší peruckou zavřít," vysvětlil a poukázal na to, že přes lávku, která má sloužit pro pěší provoz, projížděla i auta. "Sem tam tudy projel traktůrek, auta ne," oponuje Bláha.
Hrozí také zavření lávky v Nymburce, která je od stejného projektanta Jiřího Stráského. Tamní radnice již požádala Pontex, který její stav zkoumal loni, o mimořádnou kontrolu. I proto, že již tehdy podle místostarosty Jana Rittera našla kontrola několik závad. "Budeme se domlouvat o omezení provozu nebo jejím uzavření," potvrdil Hvízdal.
Stejná lávka je i přes řeku Moravu v Kroměříži. To, zda také nechá stav lávky prověřit, či ji dokonce uzavře, ale zatím město nechce říct. "Vydáme k tomu tiskovou zprávu," řekl mluvčí radnice Jan Vondrášek. Nejstarší typ této lávky je pak podle profesora ČVUT Tomáše Rottera mezi Kalištěm a Hvězdonicemi na Sázavě z počátku sedmdesátých let. "Každý rok prochází revizí, ale necháme ji prověřit," uvedla starostka Kaliště Renata Kalcovská.

Radotín lávku nedá

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek již oznámil, že poslal zkontrolovat Lanový most na Jižní spojce. Dvacet let starý most, přes který projede až sto tisíc aut denně, už musel být před devíti lety dočasně uzavřen poté, co se propadl jeden z jeho nosníků.
Podle Dolínka by se také měla uzavřít lávka přes Berounku v Radotíně. Tamní radnice to ale odmítá, přestože po povodních v roce 2013 musela nechat lávku dodatečně podepřít. "Chceme ji nechat za každou cenu otevřenou, protože to je jediná spojnice na Zbraslav a Lipence," řekl místostarosta Radotína Miroslav Knotek s tím, že stav lávky není zdaleka tak nebezpečný. Nicméně v reakci na sobotní neštěstí prohlédne o víkendu statik s horolezci problémová místa. Jako jednu možnost zvažuje to, že by opět částečně ohradili vstup na lávku, aby na ni lidé vstupovali jen po jednom.
V polovině prosince pak skončí provoz na dvou lávkách podél železničního mostu ze Smíchova do Podskalí, které jsou už několik let v havarijním stavu. Jejich uzavření bylo ale naplánováno už dříve. Samotná primátorka Adriana Krnáčová oznámila, že v Praze jsou čtyři lávky podobné konstrukce jako ta v Troji, které město nechá zavřít.       

Autor: 
Marek Pokorný
Zdroj: 
Hospodářské noviny