Datum zveřejnění: 
4. 12. 2017

Technologická agentura České republiky (TA ČR) byla jedním z hlavních partnerů konference „Spolupráce mezi akademickým, soukromým a veřejným sektorem v oblasti obranného průmyslu”, která proběhla za hojné účasti jak posluchačů, tak odborníků 24. listopadu 2017.

Odborníci z ČVUT a společnosti BAE Systems představili mnoho příkladů již realizovaných projektů z oblasti základního i aplikovaného výzkumu. Další významnou událostí na konferenci bylo zahájení spolupráce mezi ČVUT a nadnárodní společností BAE Systems. Tato spolupráce byla stvrzena podpisem Non-disclosure agreementu (dále NDA) rektorem ČVUT panem Prof. Ing. Petrem Konvalinkou, CSc. FEng. a presidentem BAE Systems Hägglunds panem Tommy Gustafsson Raskem. Obě strany vnímají tuto konferenci a samotný podpis NDA, jako symbol a základní kámen nové spolupráce do budoucna. I v této oblasti bude TAcČR významným poradním partnerem pro ČVUT.

Jak při svých vystoupeních na konferenci potvrdili oba náměstci Ministerstva obrany, PhDr. Mgr. Jakub Landovský, Ph.D., náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie a Ing. Tomáš Kuchta, náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací, spolupráce mezi akademickou, soukromou a veřejnou sférou je nutná a to jak na mezinárodní, tak na národní úrovni. Stát si tím vychová a udrží klíčové odborníky. Dalším velice důležitým aspektem podpory vojenského výzkumu a vývoje bezesporu je, že se jeho výsledky často uplatní i v civilní oblasti.

Předseda TA ČR Petr Očko představil možné cesty posílení investic do výzkumu a vývoje v oblasti duálního užití v civilním a vojenském sektoru. Jeho intervence se setkala s nebývalým ohlasem. Představitelé ČVUT a Ministerstva obrany ČR v návaznosti na vystoupení předsedy Očka vyjádřili přání konat speciální konferenci věnovanou problematice duálního užití.

Konference proběhla v prostorách Senátu Parlamentu ČR a záštitu nad ní převzal Výbor pro zahraniční vztahy, obranu a bezpečnost Senátu parlamentu ČR.

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz