Datum zveřejnění: 
4. 12. 2017

Poprvé v historii spojí signál videokonferenci v Česku s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Studenti a žáci v pondělí odpoledne uvidí astronauty a budou je moci vyzpovídat. Nedávno takto „volal“ do vesmíru papež František.

V budově Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze na Karlově náměstí začne v pondělí v 16:40 hodin historicky první videokonferenční spojení s vesmírnou stanicí ISS. Stane se tak prostřednictvím projektu ESERO a v rámci akce Voláme do vesmíru, která je primárně určená žákům a pedagogům základních a středních škol. Živě lze sledovat celý hovor ZDE.

Videohovor se zástupcem ISS Paolem Nespolim potrvá 20 minut a bude v anglickém jazyce. 

„Rozhodně se jedná o jedinečnou událost, která je těžko realizovatelná mimo prostředí Fakulty elektrotechnické. Museli jsme splnit náročné podmínky na videotechniku a v posledním týdnu projít sérií testů spojení. Vše se nám výborně povedlo a nic nebrání úspěšnému pondělnímu spojení,“ uvedl organizátor spojení David Sedláček z katedry počítačové grafiky a interakce.

Na konci října na Mezinárodní vesmírnou stanici zase volal papež František, který hovořil se stejným astronautem jako nyní čeští studenti – tedy s Paolem Nespolim.

Samotný program pro základní a střední školy začíná už ve 13.00 hodin a je sestaven z přednášek a pokusů zahrnujících témata vesmír, mimozemský život a fyzika. Mezi vystupujícími budou zástupci Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, ESA, nebo Akademie věd České republiky. Na závěr akce je připraveno představení skupiny ÚDiF (Úžasné divadlo fyziky) s názvem Vidět zvuk, slyšet světlo.

Autor: 
kozlik
Zdroj: 
CT24.cz