Datum zveřejnění: 
4. 12. 2017

Slavnostní vyhlášení Ceny Pavla Juchelky se v letošním roce uskutečnilo na začátku společenského večera v rámci konference Konstrukce 2017, konané na začátku listopadu v Golf & Spa Resortu Konopiště. Jejím vítězem se pro rok 2017 stal prof. Ing. František Wald, CSc.
Výbor České asociace ocelových konstrukcí jednomyslně zvolil profesora Walda laureátem Ceny Pavla Juchelky za celoživotní mimořádné zásluhy v oboru ocelových konstrukcí. Cena je pojmenována po dlouholetém řediteli a faktickém zakladateli České asociace ocelových konstrukcí a uděluje se za osobní přínos dané osoby pro obor ocelových konstrukcí.
Profesor František Wald je vedoucím Katedry ocelových a dřevěných konstrukcí na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Je členem vědeckých rad ČVUT, Fakulty stavební ČVUT, Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB-TU Ostrava a místopředseda Akademického senátu Fakulty stavební ČVUT v Praze. Ve vědecké práci se specializuje na navrhování konstrukčních styčníků, požární spolehlivost, návrh lešení a hliníkových konstrukcí. Je členem projektového týmu na přípravu EN1993-1-8 Navrhování styčníků a také členem Technických normalizačních komisí TNK 35 Ocelové konstrukce, CEN/TC 250/SC 1/WG 4 Action to structures exposed to fire, CEN/TC 250/SC3/WG 8 Joint design, CEN/TC 250/SC3/WG 8 Fire design of steel structures. Zároveň je také člen redakční rady časopisů Journal of Constructional Research, International Journal of Steel Structures, International Journal of Advanced Steel Construction a Konstrukce.
Profesor Wald je autorem více než 1 254 vědeckých publikací, 29 publikací na Web of Science s h-indexem 5 a 65 publikací ve SCOPUS s h-indexem 9.       

Zdroj: 
Konstrukce