Datum zveřejnění: 
1. 12. 2017

Vytvořte umělou inteligenci, která dokáže s uživatelem dvacet minut mluvit o sportu nebo kultuře tak věrohodně, jako by se bavili dva živí lidé. Tak znělo zadání světové soutěže Alexa Prize, v níž se utkala stovka týmů z 22 zemí a mnoha prestižních univerzit.

Ve finále soutěže na inovační konferenci v Las Vegas nakonec uspěl český start-up Alquist, který skončil na stříbrné pozici, a tak získal na svůj rozvoj prémii sto tisíc dolarů. Přemožitele našel jen v domácím univerzitním start-upu Team Sounding Board, který si na své konto připsal půl milionu dolarů. Výkony jednotlivých týmů byly bodovány už v průběhu roku tak, že si uživatelé po celé planetě povídali s chatboty a pak jim přidělovali hodnocení.

„Snažili jsme se, aby ten náš dokázal konverzovat, jako když se potkají dva lidé někde v baru a mluví o fotbalu nebo politice,“ vysvětluje Jan Šedivý, pod jehož vedením vyvíjí chatbota pětice studentů z pražského Českého vysokého učení technického. Chatbot pojmenovaný Alquist mluvil s uživateli plynule v průměru čtyři minuty, zatímco vítězný americký chatbot dokázal udržet konverzaci dokonce víc než deset minut.

 

Autor: 
Tomáš Stingl
Zdroj: 
info.cz