Datum zveřejnění: 
30. 11. 2017

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Co to vlastně je cigaretový kouř? To jsou de facto miliardy mikroskospických prachových částic. V interiéru se usazují několik hodin. Kolik jich v místnosti vznikne jen z několika cigaret, to ilustruje pokus, který pro kamery České televize provedli odborníci z univerzitního centra Energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického.

Daniel ADAMOVSKÝ, vedoucí laboratoře vnitřního prostředí UCEEB, ČVUT:
Tak nyní vcházíme do klimatické dvojkabiny, prostředí, kde se provádí experimenty s tepelnou pohodou a kvalitou vzduchu. Máme zde nyní našeho dobrovolníka, který vykouří tři cigarety a my budeme měřit prachové částice tímto přístrojem.

Martin TYBUREC, redaktor:
Kuřák sedí během pokusu těsně vedle přístroje, v podobné vzdálenosti, v jaké vedle sebe sedí lidé třeba na baru. Po 20 minutách a 3 vykouřených cigaretách vzrostla v místnosti koncentrace částic do 2,5 mikrometru osminásobně a do půl mikrometru dokonce pětisetnásobně. U těchto částic je prokázaný negativní vliv na rozvoj astmatu nebo rakoviny plic. Tento orientační pokus samozřejmě nesplňoval všechny podmínky skutečného vědeckého experimentu, existuje ale řada studií, které ano. Například když zákaz kouření v barech a restauracích začal platit v americké Minnesotě, měřili místní vědci částice podobným způsobem.

Daniel ADAMOVSKÝ, vedoucí laboratoře vnitřního prostředí UCEEB, ČVUT:
Ve všech typech restaurací došlo k poklesu těch malých, to znamená, nebezpečných částic o 95 procent.

Martin TYBUREC, redaktor:
Zdravotní rizika pro personál i hosty tak podle studie výrazně klesla.

Zdroj: 
ČT 24