Datum zveřejnění: 
29. 11. 2017

Kyčelní klouby, kostní implantáty, sluchové pomůcky, zubní korunky nebo náhrady části páteře. Na trojrozměrných tiskárnách už vědci umějí vyrobit různé části těla. Techniku 3D tisku využívá čím dál víc českých lékařů.

To, co bylo ještě nedávno z říše sci-fi, se nyní stává realitou. Technologii 3D tisku zatím nejčastěji používají lékaři v ortopedii. Díky nové technologii se u kloubů dá docílit dokonalého napodobení pórovitého povrchu kosti. Takto upravený materiál tělo mnohem lépe přijímá, zkracuje se doba hojení a umělý kloub déle vydrží.

Firmy umějí vyrábět implantáty na míru například onkologickým pacientům s rakovinou pánve, kteří by jinak strávili zbytek života na lůžku. „Čeští lékaři dosud touto metodou provedli zhruba 1 800 náhrad kyčelního kloubu a 1 260 náhrad kolenního kloubu,“ říká Pavel Růžička z katedry biomechaniky člověka při ČVUT v Praze.

Výhoda trojrozměrného tisku z titanového prášku spočívá v tom, že umožňuje vyrábět prototypy jakýchkoliv tvarů, kterých by se běžným frézováním nikdy nedosáhlo.

„Nové materiály využíváme zejména při revizních operacích totální endoprotézy kyčelního kloubu,“ říká profesor David Pokorný z 1. ortopedické kliniky 1. LF UK ve FN Motol. Totální endoprotézu kyčlí vyrobenou na 3D tiskárně přitom na této klinice dostane zhruba každý druhý pacient, který podstoupí reoperaci.

Moderní kloubní náhrady využívají také například v Krajské nemocnici v Liberci. Společně s Ústavem pro pokročilé technologie nyní vyvíjejí implantáty, které by dokázaly nahradit část lebky pacienta třeba po těžké autonehodě.

 

Autor: 
Iva Bezděková
Zdroj: 
zpravy.iDNES.cz