Datum zveřejnění: 
29. 11. 2017

Chatovací nástroj Alquist se umístil na druhém místě, prémie činí 100 tisíc dolarů.
Vedoucím studentského týmu z ČVUT je Jan Šedivý, který dříve pracoval v IBM či Googlu.
Už v létě s Alquistem Češi předčili vývojáře z MIT či Princetonu.

Parta mladých studentů z ČVUT potvrdila, že Česko patří ke světové špičce ve vývoji umělé inteligence. Pětice vedená profesorem Janem Šedivým zabodovala na soutěži pořádané globálním e-shopem Amazon.com v Las Vegas, jejich chatbot Alquist se umístil na druhém místě. Češi si díky tomu vybojovali prémii 100 tisíc dolarů, tedy přes dva miliony korun.

Úkolem bylo naprogramovat chatovací nástroj, který by dokázal spolupracovat s domácím zařízením Amazonu Echo. Jde o chytré krabičky řízené umělou inteligencí nazvanou Alexa, které dokážou ovládat například televize nebo objednávat nákupy z internetu.

V Las Vegas se konalo tento týden celosvětové finále vývojářské soutěže Alexa Prize, Češi ve složení Long Hoang Nguyen, Jakub Konrád, Petr Marek, Martin Matulík a Jan Pichl už dříve s Alquistem porazili projekty z prestižních zaoceánských univerzit a díky tomu se do Las Vegas dostali. Testovali jej přímo vybraní zákazníci Amazonu i jeho zaměstnanci.

"Už tohle je pro nás splněný sen, porazit univerzity jako MIT, Stanford nebo Princeton," řekl před časem HN Jan Šedivý. "Dosáhli jsme nejvyššího průměrného hodnocení od zákazníků a nejdelší průměrné délky rozhovoru, která se pohybuje kolem deseti minut," přiblížil, v čem Alquist předčil zbývající soutěžící.

Vedoucí týmu Jan Šedivý je známá postava české technologické scény. Než se před několika lety vrátil do Česka na ČVUT, působil v předních světových korporacích jako Google nebo IBM. Je zároveň jedním z tuzemských průkopníků propojování akademického světa s tím komerčním.

Chatbot Alquist není zdaleka jediným příkladem toho, že v Česku vznikají špičkové AI (podle anglického termínu artificial inteligence) technologie.

Dalším příkladem je například společnost GoodAI, za níž stojí původem slovenský programátor a vývojář počítačových her Marek Rosa.

Ten se snaží s pomocí stamilionů korun, které vydělal na hrách, vytvořit univerzální umělou inteligenci.

Autor: 
Luboš Kreč
Zdroj: 
iHNed.cz