Datum zveřejnění: 
28. 11. 2017

Profesor Stefan W. Hell, držitel Nobelovy ceny za chemii z roku 2014, navštívil v listopadu studenty a profesory na Českém vysokém učení technickém v Praze v rámci programu Honeywell Initiative for Science & Engineering (HISE). Toto v pořadí už páté setkání s vědci špičkového mezinárodního renomé na půdě ČVUT pořádá společnost Honeywell.

Program financuje firma Honeywell v rámci své iniciativy společenské odpovědnosti Honeywell Hometown Solutions. HISE má za cíl povzbudit studenty k vlastním aktivitám v oblastech vědy, technologií, inženýrství a matematiky (STEM). Za 11 let své existence program inspiroval tisíce studentů a pedagogů na předních univerzitách v Číně, České republice, Indii, Malajsii, Mexiku a Rumunsku. V rámci programu probíhá řada přednášek laureátů Nobelových cen a diskusí s předními inženýry společnosti Honeywell.
Profesor Hell, který si Nobelovu cenu zasloužil za vývoj fluorescenční mikroskopie vysokého rozlišení, je jedním z 26 laureátů této nejprestižnější mezinárodní ceny, jejichž přednášky na univerzitách zajišťuje Honeywell již od roku 2006. Ta první se odehrála právě na ČVUT. Letošní návštěva je v pořadí jedenáctou v České republice. Do programu HISE se v minulosti zapojily také Vysoké učení technické v Brně a VŠB -Technická univerzita Ostrava.
"Prioritou ČVUT v Praze je nabízet komplexní, konkurenceschopné vzdělávání a rozvíjet tvůrčí osobnosti, které budou dosahovat průlomových technických, ekonomických a sociálních úspěchů na světové úrovni," řekl rektor ČVUT profesor Petr Konvalinka. "S radostí jsme proto mezi sebe přijali profesora Stefana Hella i odborníky z firmy Honeywell a věříme, že dnešní program pomůže studentům objevit profesní dráhu ve vědě a výzkumu."
"Nespokojte se s obvyklými řešeními," povzbudil studenty na své přednášce "Optická mikroskopie: revoluce v rozlišení" Hell. "Zapojte svou představivost, abyste překonali technická omezení způsobem, na který nikdo jiný ani nepomyslel."
"V Honeywellu vytváříme kombinovaná hardwarová a softwarová řešení pro efektivnější propojení lidí, procesů i zařízení," vysvětlil Jiří Tomíček, viceprezident a generální ředitel výzkumné a vývojové divize Honeywell Technology Solutions v České republice. "Nabídli jsme studentům z ČVUT příležitost k přímému kontaktu s nositelem Nobelovy ceny i k diskusím s našimi inženýry a doufáme, že je tak inspirujeme k většímu zájmu o práci v oblastech vědy, technologií, inženýrství a matematiky."
Technologická firma Honeywell úzce spolupracuje s českými univerzitami technického zaměření, spolupořádá různé přednášky, výzkumné projekty, studentské aktivity a nabízí stáže a výzkumná témata pro diplomové a disertační práce.
Divize Honeywell Hometown Solutions podporuje zájem o vzdělávání v oborech STEM v České republice i dalšími projekty. Učitelé matematiky a přírodovědných oborů základních a středních škol mají každoročně možnost navštívit Americké středisko pro vesmír a rakety ve Spojených státech. Kromě toho Honeywell ve spolupráci se SAE International každoročně vyhlašuje celosvětovou soutěž pro studenty středních škol s názvem Student Automotive Design Challenge, ve které mají studentské týmy možnost navrhnout, testovat a postavit auta na dálkové ovládání.

"Zapojte svou představivost, abyste překonali technická omezení způsobem, na který nikdo jiný ani nepomyslel. A pak dokažte, že vaše řešení je to správné."      

Zdroj: 
Technický týdeník