Datum zveřejnění: 
28. 11. 2017

Praha - Český pavilon na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji by mohl být postavený podle návrhu studentů architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT). Jako jednu z variant pro realizaci projektu to uvádí zpráva o průběhu příprav na světovou výstavu, kterou má ve středu projednat vláda. Hlavním exponátem a zároveň centrem pavilonu bude technologie na výrobu vody ze vzduchu. Zakázka na výstavbu pavilonu bude vypsána na začátku roku 2018, píše se v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Do soutěže o stavbu českého pavilonu se budou moct zapojit firmy z Česka, Evropské unie nebo Spojených arabských emirátů. "Podmínkou nicméně bude, aby architektonické řešení zohledňovalo fakt, že jde o reprezentační budovu České republiky," uvádí se ve zprávě Kanceláře generálního komisaře (KGK), která přípravy na Expo 2020 řídí. "KGK v této souvislosti umožní studentům architektury ČVUT, aby své návrhy vypracované v rámci zimního semestru 2017 nabídli zahraničním uchazečům," pokračuje dokument.

Součástí pavilonu bude kromě unikátního systému, který vyrábí vodu ze vzduchu pomocí fotovoltaické energie, také interaktivní instalace českého designového skla. Tu připraví společnost LASVIT, která má v místě konání výstavy stálé zastoupení. Předpokládá se, že by zaplnila prostor o rozloze až 200 metrů čtverečních. Národní expozice v Dubaji bude prezentovat také českou lázeňskou tradici. Každé dva týdny se přitom v pavilonu budou střídat další vystavovatelé.

Celkový rozpočet na účast České republiky na světové výstavě má činit 250 až 310 milionů korun na období mezi roky 2017 - 2021. Státní příspěvek činí 160 milionů korun. Dalších 69 milionů korun poskytne KGK z přebytků z předchozích světových výstav. Třetí část rozpočtu jsou příspěvky partnerů. Zpráva předpokládá, že se budou pohybovat mezi 21 a 80 miliony korun.

V závěru zprávy pak KGK konstatuje, že nabídky investic od soukromých partnerů již nyní výrazně překračují hranici nutných příspěvků. Největšími potenciálními partnery by podle očekávání mohly být kromě již zmíněné společnosti LASVIT také Karlovarské minerální vody, Galerie Kroupa či majitel Plzeňského Prazdroje firma Asahi Breweries Europe.

Zdroj: 
archiweb.cz