Datum zveřejnění: 
27. 11. 2017

Následky letité devastace chrámu sv. Jany a sv. Jakuba Většího ve Staré Vodě na Libavé jsou teď detailně zmapované díky nejmodernější technice. Experti z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) pod jeho klenbou vypustili letku dronů.
S odborníky z Národního památkového ústavu (NPÚ) díky nim nahlédli do míst, kam by se lidé i po stavbě velkého lešení dostávali jen obtížně. "Jde o unikátní techniku založenou na vzájemné stabilizaci formace autonomních helikoptér. Jedna z nich nese kameru, ostatní zdroj světla osvětlující scénu v předem určeném úhlu," přibližuje Libuše Petržílková, mluvčí Fakulty elektrotechnické na ČVUT.
Touto laicky řečeno souhrou dronů se zde zabývá technicko-výzkumný tým pro multirobotické systémy. Vede ho Martin Saska z katedry kybernetiky, jenž poničený interiér kostela zdokumentoval.
V chrámu, postaveném v letech 1681 až 1689 podle plánů císařského architekta Giovanniho Pietra Tencally, narazil hlavně na stopy po vandalství sovětských vojáků. Poutní kostel byl za minulého režimu součástí jejich výcvikového prostoru. Od devadesátých let pak na obnově kostela a jeho okolí vytrvale pracují skauti.
"Na stavu objektu se podepsali sovětští vojáci, kteří si v kostele, toho času přeměněném na vězení, odpykávali trest. Podle svědectví místních někteří čekali i na popravu. A mnohem dříve čeští vojáci kostel využívali jako cvičnou střelnici. Námi získané podklady mohou památkářům pomoci rozhodnout, zda ruské nápisy na zdech a stopy po kulkách zůstanou i po rekonstrukci součástí historického odkazu kostela, nebo budou odstraněny a kostel se vrátí do původního stavu," dodává Saska.
Díky zjištění jeho týmu si nyní památkáři udělají i jasnou představu o stavu stropních i nástěnných maleb a štukové výzdoby. "Poslouží jako podklady pro rozvahu o tom, které části výzdoby je nutné sanovat nejdříve," uvádí tiskový mluvčí olomouckého NPÚ Vlastimil Staněk.       

Autor: 
Michal Poláček
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes