Datum zveřejnění: 
21. 11. 2017

Patentovaný přístroj na měření cukru v krvi chce český start-up XGLU uvést příští rok do sériové výroby.

Je velký jen jako kreditní karta a chytře spolupracuje s mobilním telefonem. Tak vypadá miniaturní český glukometr XGLU. Patentovaný výrobek vyvíjí start-up XGLU. Otcem projektu je většinový vlastník firmy a také student FEL ČVUT Marek Novák.

Oproti běžným glukometrům má XGLU dvě hlavní přednosti – malé rozměry a mobilní aplikaci, která nabízí uživatelsky příjemné a přínosné funkce. Díky propojení s telefonem pomocí Bluetooth zařízení například samo upozorní člověka trpícího cukrovkou, že si zapomněl píchnout inzulin nebo že mu kvůli příliš dlouhé chůzi hrozí hypoglykemický šok a měl by něco sníst.

[Česká legislativa brzdí vzestup nových start-upů, vyplývá z dat Světové banky]
Podniky a trhy
 

Česká legislativa brzdí vzestup nových start-upů, vyplývá z dat Světové banky

„Také odešle příbuzným upozornění s GPS souřadnicemi, kde se člověk, kterému šok hrozí, právě nachází,“ vysvětluje Marek Novák. Aplikace bere v potaz hmotnost člověka, množství jídla, které snědl, či fyzickou zátěž. Pokud dojde neplánovaně k jejímu zvýšení, telefon může diabetika varovat. „Ve smyslu: Pozor, zadal jsi, že budeš sedět, ale už jsi ušel dva kilometry,“ ilustruje Marek Novák.

Zatímco běžné glukometry jsou větší přístroje, v XGLU se podařilo vměstnat měřicí techniku do miniaturní karty, jež se snadno vejde do kapsy. Neznalý člověk ani nepozná, že jde o glukometr. Diskrétní design podle Nováka ušetří cukrovkářům nepříjemné pocity ve společnosti. „Třeba pokud si dnes děti píchají inzulin, hned se jim spolužáci smějí, že berou drogy. To jsou reálné případy,“ říká Novák.

Myšlenka na netradičně pojatý glukometr se zrodila během studia na ČVUT. „Pracoval jsem v jeho rámci na technologii bezdrátového přenosu energie. Bezbateriově byl původně pojat i náš glukometr. Využíval energii, kterou vyzáří smartphone. Ale na základě zpětné vazby od diabetiků jsme se nakonec rozhodli pro variantu s bateriemi. Díky nim je karta nezávislá na smartphonu,“ vysvětluje 23letý podnikatel.

Marek Novák zatím sestrojil šest prototypů glukometru XGLU, přičemž pracuje ve své vlastní laboratoři. „Už když mi bylo patnáct let, vydělal jsem si tvorbou webových stránek první kapitál, za který jsem si vybavil laboratoř přímo doma. Mám v ní nejen vybavení pro vývoj elektroniky, ale třeba i CNC frézku. Rodina to ocení hlavně, když frézuju v jedenáct večer,“ směje se.

V současnosti se už na vývoji XGLU podílí skupina pěti lidí. Letos vyhrál XGLU světovou soutěž technologických projektů Microsoft Imagine Cup. „Jde o projekt kombinující hardware a služby cloudu Microsoft Azure k tomu, aby se mohli lidé s diabetem lépe vypořádat s příznaky své nemoci,“ uvedli pořadatelé soutěže.

Jen v Česku se počet cukrovkářů pohybuje mezi 800 tisíci až milionem lidí. Ne všichni jsou ale odkázáni na každodenní měření cukru a aplikaci inzulinu. Společnost míří se svým výrobkem i na evropský a americký trh.

Výrobek by firma ráda uvedla do komerčního prodeje už možná na konci příštího roku. „Jednáme s renomovaným producentem na Tchaj-wanu, který je připraven začít náš glukometr sériově vyrábět,“ uvádí ředitel společnosti Jiří Štráberger. V případě přímého prodeje se chce firma dostat pod tisíc korun.

Glukometry ovšem dostávají od mnoha výrobců uživatelé často úplně zdarma, protože hlavní byznys tvoří měřicí proužky, na nichž se vzorek krve zasunuje do přístroje. Cena jediného proužku bývá přes deset korun, uživatelé jich přitom potřebují i desítky měsíčně. Firma XGLU chce dostat cenu svých proužků k pěti korunám.

Zdroj: 
e15.cz