Datum zveřejnění: 
15. 11. 2017

Město plánuje na jaro příštího roku vypsat soutěž na revitalizaci Masarykova náměstí. Podmínky, které do soutěže vypisuje, si chtělo ověřit u studentů architektury.

„V tuto chvíli chystáme zadání soutěže, proto jsme navázali spolupráci s fakultami architektury, abychom si ověřili, jaké je naše zadání,“ vysvětlila Tereza Kafková z jihlavského odboru rozvoje města.

JL již dříve informovaly o tom, že se zapojili studenti architektury na ČVUT Praha a VUT Brno.

S návrhy studentů jihlavskou veřejnost minulý týden seznámili jejich vedoucí prací. Těmi jsou Američan Henry Hanson z ČVUT Praha a Petr Hýl z VUT Brno.

Účast studentů, kteří působí na českých školách, byla nakonec mezinárodní. Podle architekta Hansona studenti pocházeli z ČR, USA, Mexika, Singapuru a Itálie.

Nechvalně známou dominantou Masarykova náměstí je obchodní dům Prior. Tím se nejvíce zabývali tři studenti VUT Brno, pod vedením architekta Petra Hýla. Ten sdělil, že studenti hledali pro budovu nové funkční využití. 

„Studenti docházejí k podobnému závěru, že by tam mělo být něco, co by sloužilo více obyvatelům Jihlavy, popřípadě jejím návštěvníkům,“ vysvětlil Hýl. 

Podle Hýla do budovy Prioru studenti situovali, kromě komerčních ploch, například multifunkční sály, hotel nebo komunitní centrum a na střechu vyhlídkovou restauraci.

Studenti dále také pracovali s fasádou, aby Prior zapadl do okolní zástavby. Ačkoliv studenti měli zadání volné, nakonec se přiklonili k funkci Prioru jako jakéhosi symbolu či magnetu náměstí.

„Cestou by bylo i nějaké jeho upozadění. Myslím si však, že toto je smysluplnější,“ přiklonil se k názoru svých studentů také architekt Hýl.   

Autor: 
Pavel Bajer
Zdroj: 
jihlavske-listy.cz