Datum zveřejnění: 
15. 11. 2017

Společnost E. ON se aktivně zapojuje do projektů Smart City a podporuje obce, města i regiony při dosahování cílů v oblasti snižování emisí a znečišťování ovzduší prostřednictvím udržitelné výroby a optimalizace využívání a spotřeby energie v různých oblastech.

Memorandum o spolupráci podepsala již dvacítka měst a obcí v rámci distribučního území E. ON se záměrem zlepšit kvalitu života obyvatel ve městech, spořit energie, podporovat obnovitelné zdroje, zlepšovat životní prostředí, zlepšovat dopravní situaci ve městech a mnohé další. Těší nás, že spolupráce se prosazuje i na úrovni mikroregionů, regionů a krajů, zapojujeme se aktivně zejména v Jihomoravském a Jihočeském kraji, kde jsme partnery Smart regionu Jižní Čechy.

ROZVOJ NOVÝCH OBLASTÍ SPOLUPRÁCE – ŘEŠENÍ CHYTRÉHO PARKOVÁNÍ

Společnost E. ON k vám přináší chytré integrované řešení SPINWIRE® společnosti IGSResearch. Tato mimořádně spolehlivá technologie se využívá ke sledování obsazenosti parkovišť a navádění k volným místům, ke kontrole doby parkování na místech s omezenou dobou stání, na zpoplatněných parkovištích, na vyhrazených stáních, na parkovištích s rezervačním systémem a na komunikacích k měření hustoty provozu a rychlosti vozidel. Získaná data zároveň slouží k optimalizaci řízení parkování a provozu ve městech a poskytují spolehlivé údaje do mobilních aplikací pro řidiče. Je důležité zmínit také to, že technologie Spinwire je skryta pod vozovkou, takže nenarušuje vzhled města. Instalace nyní probíhá v jihočeském Písku v rámci spolupráce na projektu Smart Písek.

INOVAČNÍ A SPOLEHLIVÉ PARTNERSTVÍ

Ve Smart City projektech je třeba aktivně zapojit města či obce do regionální spolupráce s podnikatelským a akademickým sektorem. K tomuto účelu může sloužit například cluster Smart City, resp. Czech Smart City Cluster, který chce být především spolehlivým partnerem a spojovacím článkem mezi již zmiňovaným sektorem akademickým, podnikatelským a veřejným.
Důležité je, aby toto partnerství přinášelo inovace. Velkou předností je to, že každá společnost či instituce nabízí v rámci clusteru své know-how, které je pak společně rozvíjeno a mohou se tak snáze najít optimalizovaná, chytrá řešení reagující na potřeby jednotlivých měst a obcí. Dodejme, že zakládajícími členy clusteru jsou kromě společnosti E. ON Česká republika, s.r.o. také Schneider Electric CZ, s.r.o., Technologické centrum Písek, s.r.o., ČVUT v Praze, Atos IT Solutions and Services, s.r.o. a Česká spořitelna, a.s.

SMART CITY POLYGON V PLZNI

Tento technologický park, který byl slavnostně otevřen 16. 10. 2017 v Plzni, je výsledkem spolupráce společností E. ON a OMEXOM GA Energo. V areálu této fififi rmy, která je rovněž členem již zmiňovaného clusteru, je možné se seznámit s technologiemi, které vám přiblíží, jak může fungovat chytré město. Prakticky vám zde budou demonstrována řešení, která, mimo jiné, nabízí společnost E. ON, tj. chytré parkování včetně tzv. chytrého přechodu, smart veřejné osvětlení, dobíjecí infrastruktura, CNG plnicí stanice a v budoucnu se můžete těšit i na malou fotovoltaickou elektrárnu s akumulací.

Zdroj: 
Českobudějovický deník