Datum zveřejnění: 
14. 11. 2017

ProfilID: ČVUT

Fakultě strojní ČVUT v Praze se dostalo mimořádného ocenění ve výši jednoho milionu amerických dolarů od Čechoameričana Thomase Morela. Dar předal představitelům fakulty při své návštěvě Prahy v těchto dnech. Slavnostní akt se uskutečnil na místě zdánlivě netypickém: v prostorách Muzea MHD v Praze Střešovicích, v prostředí historických dopravních prostředků. Vystoupili zde prof. Ing. Michal Valášek, děkan fakulty, a další představitelé této Morelovy alma mater. Úvodem prof. Valášek vyjádřil díky za tento dar, který bude znamenat pro pražskou strojní fakultu výrazný krok. Bude sloužit – dle textu memoranda – k dvěma základním účelům: * k dobudování zkušebních zařízení a podpoře základního výzkumu pro zlepšování účinnosti, snižování dopadu na životní prostředí a optimální řízení tepelného režimu (chlazení a topení) pro elektrická, hybridní nebo spalovacím motorem poháněná vozidla; využití odpadních energií (např. v organickém Rankinově cyklu ORC) v dopravě a energetice; posílení návaznosti mezi simulacemi i zkoušením; k návaznosti na projekt Národní program udržitelnosti – Rozvoj Centra vozidel udržitelné mobility, projekt Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka a další projekty v přípravě; * k motivaci nově přijatých studentů k týmové práci pomocí projektů souvisejících se SAE/Student Formula; na stipendia T. Morela pro výjezdy do zahraničí a nákup zkušebního vybavení pro studentské projekty; na studentskou grantovou soutěž ČVUT.
Finanční prostředky poskytnuté T. Mo relem budou, jak uvedl děkan Valášek, spolu s finančními zdroji fakulty využity k růstu odborných týmů s cílem zvýšit konkurenceschopnost Fakulty strojní ČVUT ve prospěch průmyslu v českých zemích. Fakulta už dlouhodobě dosahuje významných výsledků ve vývoji a výzkumu využívaných mimo jiné v automobilovém průmyslu u nás i v zahraničí. Dokladem toho jsou výstupy z projektů Národní program udržitelnosti – Rozvoj centra vozidel udržitelné mobility, z Centra kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka (spolupráce s dalšími 12 subjekty z průmyslu, výzkumných organizací a univerzit), dále fakulta řeší osm evropských projektů v 7. rámcovém programu i v nynější verzi 8. programu Horizont 2020 a řadu dalších.

BÝT U TOHO

Thomas Morel v odpovědích na dotazy novinářů (hovořil velice dobrou češtinou) především zmínil vztah ke své domovině. Ocenil, že Češi díky své "hlavě", technickému a řemeslnému umu získali dobré jméno ve světě. A také toho hodně dokázali. Cení si velice, že je absolventem této školy, která mu poskytla cenné základy, na nichž dál v USA budoval svoji vědeckou i pracovní kariéru. V té souvislosti ocenil dlouhodobou spolupráci s prof. Ing. Janem Mackem, DrSc., proděkanem pro vědeckou a výzkumnou činnost FS ČVUT, a dalšími představiteli fakulty, kdy se na základě průběžných konzultací s nimi rozhodl pro udělení daru fakultě ve výši jednoho milionu amerických dolarů. "Co je pro tuto práci důležité, je komunikace. Neuzavírat se před problémy, ale řešit je. Umět přesvědčit, zapálit pro věc, pomáhat s řešením. To jsou cesty vedoucí k úspěchu, cesty porozumění mezi starší i nastupující generací. Cesty – jak se dívám v tomto muzeálním prostředí – vedoucí z dávnější doby dnes už do 21. století. Buďme u toho."

KDO JE THOMAS MOREL?

Absolvent Fakulty strojního inženýrství (1965), studijní obor Stavební a transportní stroje, koncem 60. let odešel do USA, kde získal doktorát (Ph. D.) na Illinoiském technologickém institutu v Chicagu a svoji výzkumnou dráhu zahájil v laboratořích společnosti General Motors. Zde se podílel na výzkumu aerodynamiky vozidel a přispěl k teorii proudění u špatně obtékaných těles s odtržením proudu. Zpracoval nové metody konstrukce aerodynamických tunelů, používané doposud pro návrh trysek motorů. V roce 1994 založil vlastní společnost Gamma Technologies, Inc. Mezi nejvýznamnější přínosy Thomase Morela patří vývoj a aplikace softwarového modelu, optimalizujícího pohonový agregát vozidla z hlediska termodynamiky, aerodynamiky a mechaniky, který dnes v tomto segmentu využívá téměř 80 % automobilek. Tento softwarový produkt je revolučním prostředkem nových řešení motorů. Dodejme, že firma Gamma Technologies, Inc., úzce spolupracuje s Fakultou strojírenství, mimo jiné i prostřednictvím nové laboratoře Centra vozidel udržitelné mobility v Roztokách u Prahy, špičkově vybavené z projektu OP VaVpI. Na základě dosažených výsledků se pak navazuje smluvní výzkum s průmyslovými partnery – nejen finálními výrobci osobních a nákladních automobilů či autobusů, ale i s výrobci příslušenství, např. turbodmychadel, vstřikovacích zařízení, tlumičů. V neposlední řadě uzavírá smluvní vztahy s více jak deseti soukromými výzkumnými organizacemi v automobilové oblasti.

Autor: 
Oldřich Houška
Zdroj: 
Technický týdeník