Datum zveřejnění: 
14. 11. 2017

Studenti třetího ročníku Moravské vysoké školy Olomouc v rámci projektu společenské odpovědnosti firem CSR zorganizovali první ročník celodenní konference ČTVRTÁREVOLUCE.cz, věnované současné problematice a fenoménu čtvrté průmyslové revoluce v Česku a ve světě.
Konference proběhla ve středu 18. října 2017 v moderních prostorách BEA kampusu Olomouc, kde má Moravská vysoká škola mimo jiné i své sídlo, a zúčastnilo se jí přes 120 zájemců z řad technicky zaměřených středních škol, vysokoškolských studentů, ale i odborníků z praxe a ostatních nadšenců a příznivců konceptu Průmysl 4.0.
Během celého dne se na pódiu vystřídalo celkem 10 přednášejících, působících jak na akademické půdě, tak ve významných výrobních firmách. Představili zde různá témata od základů konceptu Průmysl 4.0 přes jeho implementaci ve firmách v České republice a umělou inteligenci až po trend dnešní doby viditelný pro běžného občana – smart cities.

PROGRAM KONFERENCE

Konferenci odstartoval prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr. h. c. – ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze. Posluchače nejprve seznámil s historií technologií v oblasti průmyslu a dále se pak věnoval současnému stavu. Jeho přesvědčením je, že cílem firem a společnosti jako celku by mělo být "totální propojení všech operací spojených s průmyslovou výrobou, a to na dokonale inteligentní a autonomní úrovni".
Celá konference probíhala pod záštitou rektora Moravské vysoké školy Olomouc prof. Ing. Vladimíra Smejkala, CSc., LL. M., který vystoupil s tématem bezpečnosti jako jednoho z pilířů Průmyslu 4.0. Položil otázku: "Je trestný čin, který spáchá robot, vlastně trestným činem a kdo by měl nést za chování robotů zodpovědnost?"
Za Svaz průmyslu a dopravy České republiky dorazil Ing. Jiří Holoubek. Ve své přednášce představil pohled firem na Průmysl 4.0 a zdůraznil klíčové aspekty pro jeho implementaci.
Výsledky zajímavého výzkumu přijeli prezentovat Jakub Skála a Ivana Hrbková ze společnosti EY Česká republika, která byla také hlavním partnerem konference. Porovnali vnímání Průmyslu 4.0 firmami působícími v České republice dle výsledků vlastního výzkumu v letech 2016 a 2017.
Velmi zajímavý byl také pohled na digitalizaci a aplikaci umělé inteligence ve zdravotnictví a školství, který zprostředkoval za Moravskou vysokou školu RNDr. Ing. Miroslav Rössler, CSc., MBA. Posluchače provedl mimo jiné vývojem technologií používaných ve zdravotnictví a zdůraznil rozhodovací a komunikační úlohu lékaře-člověka.
Mgr. Viktor Spáčil představil chytrou zásuvku vyvíjenou firmou TESCO SW, generálním partnerem konference. Představil tak jednu z oblastí, kterou se chce TESCO SW zabývat – chytrá modulární řešení v domácnostech či internet věcí.
Zpestřením programu byla přednáška Kristýny Zapletalové a Adila Gheriba ze společnosti MAQTOOB. Ti během hodinového výstupu představili aktuální trendy v oblasti on-line nástrojů, které cílí na mladé progresivní lidi, kteří začínají se svým vlastním podnikáním, ale mají k tomu omezené finanční prostředky.
Poslední blok byl věnován oblasti smart cities. Ing. Patrik Horažďovský z organizační složky Smart Písek objasnil, co tento pojem vlastně znamená, a představil inovace, kterými město Písek za poslední dva roky prošlo.
Konferenci ukončil Mgr. Vít Pászto, Ph. D., z Moravské vysoké školy Olomouc s přednáškou odkrývající geoinformatiku za řadou konceptů použitých v chytrých městech.
Poděkování patří generálnímu partnerovi, firmě TESCO SW a hlavnímu partnerovi, společnosti EY Česká republika.
Autor projektu Štěpán Hlavatý považuje konferenci za velmi úspěšnou a těší se, až se svým týmem zorganizuje další ročník.       

Zdroj: 
Technický týdeník