Datum zveřejnění: 
14. 11. 2017

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
6letý chlapec ohrozil letos v srpnu v Praze posádku policejního vrtulníku, který právě startoval. Dítě na něho zamířilo laserový paprsek, který posádku stroje na několik vteřin oslepil. O případu dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Vrtulník převážel lidský orgán určený k transplantaci. Vzhledem k nízkému věku nebude pachatel potrestán, policie ale případ předala orgánům sociálněprávní ochrany dítěte. U telefonu je Vítězslav Kříha z katedry fyziky Českého vysokého učení technického. Dobrý den.

Vítězslav KŘÍHA, katedra fyziky ČVUT:
Dobrý večer.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
To dítě se prý před spaním nudilo a tak prý na vrtulník blikalo hračkou, kterou mu koupili rodiče. Skutečně má běžně dostupná laserová hračka takovou sílu, že může někoho na dálku dočasně oslepit?

Vítězslav KŘÍHA, katedra fyziky ČVUT:
Problém je v tom, že bezpečnost takovýchto hraček je stavěna tak, aby nepoškozovala lidské oko. Ale to, že ho nepoškodí, ještě neznamená, že by nedovedlo k přechodně vyřadit z funkce. Problém s laserovým paprskem je v tom, že paprsky běží velice v těsném úzkém úhlu a běží téměř rovnoběžně. Z tohoto hlediska se to musí posuzovat při dopadu laserového paprsku přímo do oka, protože pak se soustředí velká energie na hodně malé ploše, takže ten výkon se velice koncentruje. A z druhé strany je to zase úžasný nástroj z toho hlediska, že ten paprsek neztrácí energii i při letu docela dlouhou vzdáleností. Takže je možné, že vlastně z okna bytu, tak jak to proběhlo v této reálné situaci, ohrožovat vrtulník, což to dítě je vychované běžně počítačovými hrami, vůbec nebylo schopné docenit, na kolik nebezpečná činnost to je.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Ona policie neupřesnila, o jakou hračku se přesně jednalo. O co by tak mohlo jít, jaká je nabídka na trhu?

Vítězslav KŘÍHA, katedra fyziky ČVUT:
Mohlo by to být v podstatě i obyčejné laserové ukazovátko, které samozřejmě rodiče mohli ponechat dítěti v domnění, že se jedná o hračku, mohla to být maketa pistolí nebo zbraní střelných, které mají laserové zaměřovací systémy. O co přesně se tam jednalo, tak to skutečně z dostupných zdrojů známo zatím není, nicméně samo sebou ta hračka mohla projít bezpečnostními atesty, poněvadž tam se posuzovalo pouze to, zdali tato pomůcka nepoškodí lidské oko při přímém dopadu. To určitě nepoškodí, ale problém je v tom, že ve chvíli, kdy je člověk oslněn, tak to oko je vyřazeno z provozu na poměrně krátkou dobu, to je první efekt. Druhý efekt, že to oslnění vlastně vyvolává úlekovou reakci. A v tomhle ohledu ta situace byla šťastně postavena v tom, že vrtulník řídili policisté, kteří jsou na toto cvičeni a byli schopni zareagovat, protože se vlastně jednalo o velice nebezpečnou situaci, bylo to při startu, kdy vlastně krátký výpadek řízení stroje by mohl vést i k fatálním následkům nejenom pro...

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
A to jakým, například?

Vítězslav KŘÍHA, katedra fyziky ČVUT:
A to sice přímo havárii toho vrtulníku ve chvíli, kdy by nebyl řízený adekvátním způsobem.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Ale myslíte si, že z těchto důvodů by bylo vhodné prodej laserových hraček nějak regulovat?

Vítězslav KŘÍHA, katedra fyziky ČVUT:
Ne tolik prodej, ale i vlastně užívání stávajících pomůcek, vy samozřejmě nemůžete přestat prodávat laserová ukazovátka, která se běžně používají, ale chce to víc edukovat rodiče v tom smyslu, že ne všechno, co děti najdou doma, je použitelné jako hračka.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Slyšeli jsme Vítězslava Kříhu z katedry fyziky Českého vysokého učení technického. Já vám děkuji a přeji vám hezký večer.

Vítězslav KŘÍHA, katedra fyziky ČVUT:
Hezký večer.      

Zdroj: 
Radiožurnál