Datum zveřejnění: 
10. 11. 2017

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pardubice plánují unikátní projekt, s pomocí studentů architektury chtějí změnit vyloučenou lokalitu na místo, kde vedle sebe budou bydlet lidé všech generací a z různých sociálních vrstev. Čtyři domy v radnice proto přebuduje na moderní bytový komplex.

Erik KNAJFL, redaktor:
Josef Kubát, v tomto domě bydlí sedm let, o novém projektu radnice se dozvěděl nedávno. On i desítky dalších nájemníků bydlí v domě s nechvalnou pověstí.

Milan KOŠAŘ, architekt:
Tato lokalita nemá dobrou adresu, je dlouhodobě vnímaná jako problémová.

Erik KNAJFL, redaktor:
Byty v Husově ulici jsou teď obsazené ani ne z poloviny, z 92 bytů je obydlených jen 44. Hned vedle vyloučené lokality vyrůstá moderní bytový dům a nové atraktivní bydlení mají navrhnout i studenti architektury.

Jakub RYCHTECKÝ, náměstek primátora Pardubic /ČSSD/:
Pro to, abychom dostali další cílové skupiny lidí právě do této lokality, tak ta lokalita musí projít změnou jak kvality bydlení, tak občanské vybavenosti.

Erik KNAJFL, redaktor:
Už teď postupně staré vybydlené byty mění radnice na nové, opravené. Studenti mají navrhnout nejen modernizaci domů, ale i parkovací plochy, dětské hřiště, nové společné prostory a odpočinkové zóny. Studenti mají tři měsíce na vypracování svých návrhů, město je potom vyhodnotí a rozhodne, co s prozatím problematickou lokalitou dál.

Lucie ŽÁKOVÁ, studentka Univerzity Pardubice:
Bylo by asi dobré ty byty proměnit na startovací bydlení pro začínající páry.

Nicol ŠIKOVÁ, studentka architektury, ČVUT Praha:
Ty koncepty vznikají každý zvlášť, snažíme se sem právě dostat i malé děti, starší lidi, studenty.      

Zdroj: 
ČT 1