Datum zveřejnění: 
10. 11. 2017

Koupit, použít a rychle vyhodit. Brusel chce, aby výrobci elektrospotřebičů zajistili jejich snadnou opravu a co nejdelší životnost.

Kulaté nástěnné lampy s LED diodami se prodávají v mnoha českých obchodech. Zákazníci často nevědí, že mnoho z nich, většinou původem z Číny, se nedá opravit. Když svítidlo přestane fungovat, prostě si koupíte nové.
"Je pravda, že tyto výrobky jsou trochu problematické," říká Pavel Hrzina z Fakulty elektrotechnické ČVUT, který testuje elektrospotřebiče. Dodává však, že výroba svítidla je jednodušší a spotřebuje méně materiálu. Předpokládaná životnost je 25 tisíc hodin (tedy jako 25 žárovek), a výrobek tak většinou nemá problém přesáhnout dvouletou záruku. Svítilny s LED diodami jsou přesto jedním z řady spotřebičů, které může smést z trhu chystaná legislativa EU o delší životnosti výrobků.
"Světelné diody LED by pokud možno měly být vyměnitelné," zní v usnesení Evropského parlamentu, které vyzývá Evropskou komisi k přípravě nové a přísnější legislativy vůči výrobcům domácích spotřebičů. Jeho motivací je ochrana životního prostředí, omezených surovinových zdrojů a také boj proti "plánovanému zastarávání". Do toho patří i různé metody výrobců, jak zkrátit životnost výrobku. O té však podle výrobců rozhoduje hlavně požadavek lidí na nízkou cenu. "Na českém trhu je často "cena až na prvním místě". Pro výrobce to znamená, že musí zvolit buď filozofii kvalitních a dražších výrobků, nebo jít cestou co nejnižší ceny," říká manažer servisního oddělení firmy ETA Petr Novosad.

Hodně ambiciózní plán

Na podkladě usnesení plného ambiciózních tezí vznikne směrnice platná pro všechny členy EU. Zatím je ticho před bouří. "Každý na to má trochu jiný názor, náš postoj se teprve formuje," říká Radek Hacaperka, ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů CECED, které v tuzemsku zastupuje třeba značky Gorenje, Philips či Whirlpool. "Je zde tlak na to, aby se výrobky co nejvíce opravovaly a prodlužovala se jejich životnost. Panuje velká obava o to, co vlastně požadavek na delší životnost znamená," dodal.
Nejde zdaleka jen o neopravitelné LED diody, u nichž mimochodem přímo padl návrh zvážit prodloužení záruky. Ta je v EU ze zákona dvouletá. Zasažena může být řada oblastí, která se týká výrobců i spotřebitelů.
Evropská unie upozorňuje na to, že velké množství spotřebičů končí na skládkách a kvůli neustálým inovacím se zkracuje jejich životní cyklus. Příkladem jsou počítače a mobilní telefony. Někdy je však k tomu nutí politika firem – při přechodu k novým odběratelům končí v kontejneru třeba routery, modemy či set top boxy.

Programovaná životnost

Návrhy se zatím nejasným dopadem mohou být v praxi revoluční. Základní vlastností výrobku musí být jeho opravitelnost. A tu by měly mít možnost zajišťovat i nezávislí opraváři. Kromě originálních dílů by přitom mohli sáhnout i po adekvátních náhražkách. Podle Petra Novosada z ETA to může být problém, protože většina součástek výrobku je dílem technického a designového vývoje firmy, a díly procházejí dlouhými zkouškami. "Užití neoriginálních náhradních dílů je v mnoha případech rizikové, až nemožné," tvrdí.
Podle Hrziny jsou opravy drahé a lidé si raději koupí nový spotřebič. "Proti nízké životnosti by se muselo bojovat u lidí, výrobci nic nezmění," je přesvědčen. Připouští však, že výrobci někdy sami programují životnost výrobků. Buď s cílem snížit cenu, nebo dodržet bezpečnost.
"U domácích spotřebičů typu pračky a myčky se programování životnosti děje a bude se dít. Je to ekonomický nástroj. Ale může to souviset i s bezpečností zařízení, říká Hrzina. Podle něj nejde o kazítka, ale o kombinaci součástek, které jsou v určité fázi cyklu náchylnější k poruchám. "Kazítka existují. Výrobce hlavně zajímá, aby si lidé kupovali nové spotřebiče a moc se neopravovaly. Mnoho přístrojů se nedá rozdělat nebo je otevřete jen s obtížemi. Jde například o plasty svařené ultrazvukem," namítá však Kvido Štěpánek, ředitel společnosti Isolit-Bravo, která vyrábí třeba varné konvice či mixéry. Podle Hrziny však mají nerozebíratelné spoje své opodstatnění: "Jsem technolog a nevidím moc možností, jak to třeba u mobilních telefonů udělat jinak."       

Autor: 
Filip Horáček
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes