Datum zveřejnění: 
10. 11. 2017

V našem speciálu se dozvíte, jaké máte po maturitě možnosti, podle čeho školu vybírat a které termíny nepropást. Budete si moci vyzkoušet Scio test na vlastní kůži a inspirovat se názory vysokoškolsky vzdělaných známých osobností. S námi bude vaše volba jasnější!

V České republice je přes sedmdesát vysokých škol, což je vzhledem k počtu Čechů extrémní číslo. Připočtete-li desítky škol vyšších odborných plus fakt, že mladých lidí ubývá, uznáte, že si můžete směle vybírat.
Rozhodnout se můžete pro bakalářské či magisterské studium na VŠ, z některých z vás se stanou inženýři, z jiných doktoři, možná zvolíte některou z prakticky zaměřených "vošek" – titul DiS. dnes můžete získat v oborech zdravotnických, potravinářských, hotelnictví a cestovním ruchu, v oblastech ekonomie a práva, informatiky, zemědělských a ekologických a tak dále. Volit můžete ze škol veřejných, státních i soukromých. Jejich seznam najdete např. na kampomaturite. cz, vysokeskoly.com, msmt.cz nebo atlasskolstvi.cz.
Ať už zvolíte jakékoli odvětví, nezapomínejte na tradovanou moudrost: Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Naprostým standardem všech oborů je angličtina – a školy dokonce stále častěji nabízejí možnost v angličtině i studovat. Co to vyzkoušet? *

DŮLEŽITÉ TERMÍNY

Jistě jste navštívili veletrh Gaudeamus v Brně, který proběhl ve dnech 31. 10. až 3. 11. Teď si do diářů připište dny otevřených dveří škol, o kterých uvažujete.
- Do konce roku můžete navštívit například: Dopravní fak. Jana Pernera Univerzity Pardubice (11. 11.), Fak. stavební ČVUT (23. 11.), Fak. elektronickou ČVUT (1. 12.), Pedagogickou fak. UK (6. 12.), Farmaceutickou fak. UK v Hradci Králové (13. 12.). Společně všechny fakulty VŠE zvou na 19. 12. V novém roce obhlédněte např. 1. lékařskou fak. UK (6. 1.), 2. lékařskou fak. UK (13. 1.) nebo Filozofickou fak. UK (13. 1.), Fak. jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT (30. 1.) nebo Právnickou fakultu UK (7. 2.).
- Červeně si v kalendáři označte datum 28. 2. 2018. To je termín pro podání přihlášek (na některé školy, hlavně soukromé, se můžete hlásit i později). KDE STUDENTŮ UBYLO

Na vysokých školách letos začalo studovat méně studentů než dřív. Souvisí to s tím, že se nyní hlásí slabší ročníky.
- V září 2017 například Karlova univerzita přijala 17 207 studentů, což je o víc než tři tisíce méně než vloni. Na některé humanitní obory dokonce musela vypisovat dodatečné přijímačky.
- Méně uchazečů zaznamenalo i Vysoké učení technické v Brně.
- Také například na Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava se přihlásilo celkově méně studentů, přičemž největší zájem byl o Fakultu elektrotechniky a informatiky.
- Na Vysokou školu ekonomickou se do bakalářského studia hlásilo 8 400 studentů, což je zhruba o 500 méně než vloni.
- Vysoká škola polytechnická v Jihlavě naopak přijala o 13% studentů víc než vloni.
- Masarykova i Ostravská univerzita hlásí překvapivě větší zájem o studium pedagogiky.       

Autor: 
DANA KERHATOVÁ, ALENA BARTOŠOVÁ
Zdroj: 
Rodina DNES