Datum zveřejnění: 
9. 11. 2017

* Proč jste si zvolil studium na Smíchovské střední průmyslové škole?

Od svého dětství jsem se věnoval informačním technologiím. Vliv měl i můj bratr, který tam studoval strojárnu. Když jsem se pak rozhodoval, kam jít, tak tato škola zrovna otevírala nový obor informační technologie, což byl tou dobou moderní obor, který by mohl slibovat dobrou budoucnost.

- Jak vás cesta dovedla do Silicon Valley?

Po studiu na SSPŠ jsem se dostal na České vysoké učení technické. Ve druhém ročníku jsem vycestoval na rok na výměnný pobyt do Jižní Koreje. Tam jsem zjistil, jak vypadá motivace lidí něco dělat, protože Korejci jsou obecně hodně pracovití. A je tam úplně normální chodit mezi lidi a hledat pracovní stáže v renomovaných společnostech. Po návratu jsem se rozhlížel, co a jak, a shodou náhod jsem narazil na program, který zajišťoval roční pracovní stáž v centrále síťařské firmy CISCO v Silicon Valley. Parádně to vyšlo zrovna tak, že jsem dokončil bakalářské studium a přijali mě do programu. Uvědomil jsem si, jak vypadá mezinárodní trh práce.

- Čím se zabýváte teď?

Momentálně studuji na Technické univerzitě v Mnichově a pokračuji ve svém oboru, který jsem si oblíbil už na střední škole, což je síťařina – komunikační inženýrství. Je to zaměřené hlavně na telekomunikace a třeba navrhuji elektronické obvody. Specializovat se chci ještě v oblasti kybernetické bezpečnosti. Protože většina dat běhá po síti, tak je dobré vědět, jak funguje kódování kanálů, znát jejich schémata a hledat nějaké vzory chování v rámci sítě.

- Jak přispěla střední škola k vaší kariéře?

Škola mi ukázala možnosti, protože během studia je průřez řadou oblastí. Člověk se naučí něco o hardwaru, něco o programování, o síťařině a vyzkouší si, co ho baví. Když jsem se pak rozhodoval, jak dál, tak jsem zjistil, že mám ze školy docela dobrý základ.       

Autor: 
Jiří Mach
Zdroj: 
Právo