Datum zveřejnění: 
7. 11. 2017

Příští týden v sobotu bude v historickém centru Prahy zahájen neziskový kulturní festival Japan Week. V jeho průběhu představí tradiční i moderní japonskou kulturu téměř 1300 japonských umělců. O chystané akci si server Pražský patriot povídal s jejím koordinátorem Vítem Špíškem.

Jak byste akci Japan Week těm, kteří o ni doposud neslyšeli, popsal?
Japan Week je festival japonské tradiční i moderní kultury určený pro širokou veřejnost, jehož cílem je kulturní výměna a porozumění mezi národy. Již 31 let jej pořádá v různých zemích po celém světě japonská nadace International Friendship Foundation (IFF). Letos zavítá pro velký úspěch po druhé do Prahy, která má v Japonsku pověst krásného a bezpečného města s bohatou kulturou a historií. V neposlední řadě také díky silné podpoře ze strany hlavního města Prahy, které si velice vážíme.

Na co se mohou návštěvníci těšit? Kde se mohou seznámit s programem?
Na Japan Weeku vystoupí téměř 1300 umělců, mezi nimi budou například samurajové ze skupiny Kamui, jejíž zakladatel Tecuro Šimaguči koncipoval choreografii k filmu Kill Bill 1, v němž si i sám zahrál jednoho z padouchů, několik skupin hráčů na v Česku stále populárnější bubny taiko, tanečníci věnující se tradičním tancům ale také třeba modernímu tanci kombinovanému s videomappingem, součástí programu budou také koncerty tradičních japonských hudebních nástrojů nebo módní přehlídka v kimonech. Během workshopů si dámy budou moci kimona i vyzkoušet. Dále se budete moci zúčastnit čajových obřadů, které organizuje šest různých čajových škol, nechat si kaligraficky napsat své jméno nebo s mistry ikebany naaranžovat květiny. A určitě si nenechte ujít ochutnávku jídla a saké.

Platí se za návštěvu Japan Weeku?
Ne, veškeré vstupy jsou zcela zdarma. Jen upozorňuji, že na večerní představení a čajové obřady je nutná online rezervace na www.japanweek.cz z důvodu omezeného počtu míst. Na těchto stránkách je i kompletní program festivalu.

Na jakých místech metropole se jednotlivé části programu uskuteční?
Slavnostní zahájení proběhne 18. listopadu mezi 13:00 a 15:30 na Staroměstském náměstí, jeho součástí bude venkovní vystoupení tanečníků a samurajů, přivítání od paní primátorky Adriany Krnáčové a japonských organizátorů. Mezi 18. a 23. listopadem se v Kongresovém Centru Praha budou každý večer konat představení (nutná rezervace), od 19. do 23. listopadu budou tamtéž probíhat přes den výstavy a předváděčky. V neděli 19. listopadu od 19:30 určitě přijďte na slavnostní koncert v Obecním domě (nutná rezervace), na kterém budou kromě japonských bubeníků a tanečníků společně účinkovat japonský a český univerzitní orchestr: Aichi Shukutoku Wind orchetra a Akademický orchestr ČVUT.

Když se Japan Week konal v Praze před patnácti lety poprvé, návštěvnost byla zhruba 38 tisíc lidí. Věříte, že se ji letos podaří překonat?
38 tisíc je obrovské číslo, v historii Japan Weeku dokonce v konkurenci i mnohem větších metropolí než je Praha, jedno z nejvyšších. I kdybychom jej letos nepřekonali, budeme rádi, když se s japonskou kulturou seznámí co nejvíce lidí a také když si japonští umělci z tohoto setkání odnesou krásné vzpomínky.

Partnerem Japan Weeku je hlavní město Praha. V čem taková spolupráce spočívá?
Především v pomoci se zajištěním prostor pro festival za výhodných podmínek a podporu s propagací přes marketingové prostředky města.

Zmínil jste, že na akci se podílejí také čeští studenti japonštiny. V jakém počtu a jakým způsobem?
Moc bych zde chtěl poděkovat desítkám nadšenců do japonské kultury, kteří se nám přihlásili na pomoc s logistikou, organizací a tlumočením. Sháníme především lidi, kteří jsou schopni pomoci s tlumočením z japonštiny pro české návštěvníky výstav a čajových obřadů – více informací je našem webu. S otázkou dobrovolnictví také souvisí to, že někteří naši japonští umělci v dobu, kdy nebudou vystupovat na festivalu, navštíví školy a domov pro seniory – jmenovitě ZŠ Malostranská, ZŠ Curieových, FZŠ Mezi Školami, ZŠ Drtinovu, Školu Jaroslava Ježka, Vyšší odbornou školu oděvního návrhářství, Fakultu tělesné výchovy a sportu a domov pro seniory Nová slunečnice.

 

Zdroj: 
prazskypatriot.cz